ELS MOTIUS DEL 'MEXIT'

Enric i Meghan, una història incompleta

Arriba a les llibreries 'Harry y Meghan. Encontrando la libertad'

zentauroepp54457496 an employee holds a copy of  finding freedom   an unofficial200812190818

zentauroepp54457496 an employee holds a copy of finding freedom an unofficial200812190818 / TOBY MELVILLE

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Que la família reial britànica patiria un sotrac intern amb l’arribada de Meghan Markel va ser obvi des del primer moment en què l’actriu va entrar en escena. Però la rapidesa amb la qual va arribar el xoc i contundència de la ruptura, van ser una sorpresa. El casament de somni del príncep Enric i la bonica nòvia americana, no va acabar amb un van ser feliços i van menjar anissos. Ja abans que servissin els canapès i es destapés el xampany a Windsor, el foc creuat havia començat. Enric havia trencat amb el seu germà Guillem. A l’hereu al tron no li agradava «aquesta noia».  Meghan havia fet plorar Kate per un detall del vestuari en la cerimònia. La reina s’havia enfadat amb el seu net per la història d’una tiara, que ell exigia i ella no va voler prestar-li. La nòvia tenia el seu propi pare i la resta de la parentela familiar, més o menys pròxima, posant-la com un drap i mirant de treure suc de l’ocasió.

‘Encontrando la libertad’ és la primera biografia d’Enric i Meghan. No serà l’última.  Els autors, Carolyn Duband i Omid Scobie, dos periodistes britànics que cobreixen les notícies de la reialesa, juren i perjuren que cap dels dos protagonistes ha tingut res a veure amb el llibre. També Diana va negar al seu dia no tenir res a veure amb Andrew Morton.

Meghan, l’alliberament 

Duband i Scobie presenten un príncep traumatitzat des de la infància per la mort de la seva mare, que només va trobar ordre i sentit a l’existència durant el seu temps de soldat a l’Afganistan. El seu paper, cada vegada més secundari en la família reial, no omplia el buit existencial i li imposava en canvi moltes condicions. En Meghan va veure l’alliberament, la clau per obrir la gàbia d’or. A la tercera trobada ja li jurava amor etern. Quan el seu germà li va dir que esperés, s’ho va prendre malament. Enric, hipersensitiu, va sentir que els cortesans que envolten Guillem l’havien «llançat sota un autobús» per fer que el futur rei lluís millor davant l’opinió pública. D’acord amb el llibre, a palau han arribat a témer que la discòrdia entre els dos germans pogués posar en perill la monarquia.

La vivor i l’esperit de la nouvinguda, intel·ligent, amb molta experiència i acostumada a disfrutar d’una gran llibertat, va xocar amb el protocol anquilosat dels consellers reials. Després del compromís el 2017, va rebre un «curset» sobre cortesia, similar al que havia seguit al seu dia la duquessa de Cambridge. Una de les coses que van ensenyar a la «feminista» va ser a sortir amb gràcia d’un cotxe. El llibre també descobreix que, com tots els membres rellevants de la família reial, exceptuant la reina, Meghan va assistir a un entrenament de supervivència en cas de veure’s involucrada en un intent de segrest o un acte terrorista. Els atacs, no obstant, van arribar d’altra banda.

Sense protecció davant els diaris

Notícies relacionades

El bombardeig de la premsa contra la duquessa va ser incessant i virulent. Un linxament sexista, amb caires racistes del qual, segons els autors, al palau de Buckingham, d’on sortien filtracions interessades, no van fer gaire res per protegir-la. A això es va sumar la fredor de Kate, ignorant la seva cunyada i la tensió creixent entre Guillem i Enric. El naixement d’Archie, el seu primer fill i la seva decisió de no oferir-lo amb safata als reporters, com si això fos part del contracte de ser un «royal», va ser la gota que va fer vessar el vas.

La marxa a Califòrnia de la parella, potser estava prevista des de feia molt temps. Potser sempre va ser el pla de Meghan. El llibre deixa moltes preguntes sense resposta. Potser les més interessants.

Temes:

Regne Unit