EL CAS EPSTEIN

Ghislaine Maxwell haurà d'esperar a la presó el seu judici

Una jutge federal rebutja deixar en llibertat sota fiança l'associada d'Epstein i fixa el judici per al juliol del 2021

Maxwell s'ha declarat no culpable dels sis càrrecs i una presumpta víctima la defineix de «depredadora sexual»

zentauroepp53964684 int maxwell200702155853

zentauroepp53964684 int maxwell200702155853 / LAURA CAVANAUGH

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Ghislaine Maxwell, la dona de 58 anys que va ser «millor amiga» i íntima associada del pederasta Jeffrey Epstein, seguirà sota custòdia federal mentre espera el seu judici, que no arrencarà fins al 12 de juliol de l’any que ve. Així ho ha determinat aquest dimarts la jutge federal Alison Nathan, que en una vista en la qual Maxwell s’ha declarat «no culpable» dels sis càrrecs que enfronta s’ha negat a deixar-la en llibertat sota fiança.

La magistrada ha coincidit en alguns dels arguments de la fiscalia per negar la petició que feia la defensa de Maxwell que se li deixés en llibertat sota una fiança de cinc milions de dòlars amb exigents condicions. La jutge ha assegurat, per exemple, que la imputada «presenta risc substancial de fuga» i ha destacat que entre les seves tres ciutadanies té la de França, un país sense acord d’extradició amb els Estats Units.

La jutge també s’ha referit als «extraordinaris» recursos financers de Maxwell, fins i tot criticant que no hagi facilitat informació concreta sobre els seus béns, que segons la fiscalia superen els 10 milions de dòlars. Ha coincidit a destacar com de problemàtic és que passés l’últim any amagant-se, incloent al comprar a través d’una societat limitada la luxosa i apartada propietat de Nou Hampshire on va ser arrestada el passat 2 de juliol, i ha destacat la seva «extraordinària capacitat per evadir de ser detectada».

«Cap combinació de condicions» en la fiança garantiria que Maxwell comparegui, segons la jutge, que també ha rebutjat arguments de la defensa que la pandèmia del coronavirus posi el seu client en risc si continua detinguda en el Centre Metropolità de Detenció de Brooklyn o dificulti la seva preparació del cas i ha remarcat l’aparent força del cas de la fiscalia, centrat en els casos de tres menors els abusos dels quals van succeir entre 1994 i 1997. 

Notícies relacionades

En la sessió també s’han escoltat, directament i indirectament, els testimonis de dues de les presumptes víctimes, oposades que se la deixi en llibertat. Una d’elles, Annie Farmer, ha definit Maxwell de «depredadora sexual» que mai va mostrar cap penediment.

En una altra declaració llegida per la fiscalia, on la víctima no ha sigut identificada tret d’amb el genèric anònim Jane Doe, també hi ha hagut un retrat demolidor de Maxwell. «Sense Ghislaine Jeffrey no podria haver fet el que va fer», ha dit la dona, denunciant la «manipulació sàdica i calculadora» que va obrar per posar-la en mans d’Epstein, que va morir l’any passat en el que va ser oficialment determinat com un suïcidi mentre esperava el seu judici. «El seu únic propòsit és la seva supervivència, mai admetrà el que va fer», ha assegurat també la víctima, que afirma que va rebre amenaces relatives a la seva filla de dos anys si testificava en un altre cas i que també s’ha oposat que s’aprovés una fiança. «Sé quantes vides ha arruïnat», resava el seu testimoni sobre Maxwell. «No té res a perdre» si fuig.