UN LLIBRE POLÈMIC

Un narcisista traumatitzat pel seu pare: així és vist Donald Trump per la seva neboda

Mary Trump, psicòloga clínica, afirma que el seu oncle compleix els criteris mèdics del trastorn mental

fg-wsfg-wsg

fg-wsfg-wsg

4
Es llegeix en minuts

El polèmic llibre escrit per la neboda de Donald Trump, Mary Trump, sobre el president dels EUA i la seva família el descriu com un narcisista sense principis que ha adoptat l’engany com un «mode de vida» després d’haver quedat traumatitzat pel seu pare, que li va impedir «desenvolupar i experimentar tot l’espectre d’emocions humanes».

Així ho revelen els avenços de l’obra, que té previst sortir a la venda el 14 de juliol, que han publicat aquest dimarts el ‘New York Times’ i el ‘Washington Post’, i que donen detalls de les dècades de disfunció familiar dels Trump que han donat forma a l’actual líder dels EUA, que, segons l’editorial Simon & Schuster, «ara amenaça la salut, la seguretat econòmica i el teixit social del món».

Donald Trump, desenfocat davant un retrat del seu pare, Fred Trump, al despatx Oval. / REUTERS

El ‘Times’ destaca en el seu article que Mary Trump, una psicòloga clínica, no té cap dubte que el mandatari és un narcisista, ja que compleix nou criteris clínics que apunten a aquest tipus de trastorn mental. I, tot i així, assenyala, aquest diagnòstic tampoc reflecteix la totalitat dels problemes psicològics de Trump.

«El fet és que les patologies de Donald són tan complexes i els seus comportaments moltes vegades són tan inexplicables que arribar a un diagnòstic precís i complet requeriria de llarga sèrie de proves psicològiques i neurofísiques que mai es farà», diu Mary Trump a ‘Too much and never enough: How my family created the world’s most dangerous man (Massa, però mai suficient: Com la meva família va crear l’home més perillós del món’) .

A més, assegura que el magnat reconvertit en polític ha estat tan reclòs la major part de la seva vida adulta, gràcies a la fortuna del seu pare, que «no hi ha manera de saber si prosperaria, o fins i tot sobreviuria, ell sol en el món real».

Donald Trump, en una compareixença pública, el 2 de juliol. / AFP

Mary Trump, que no té relació amb el nucli de la família Trump des de fa anys, també descriu el seu oncle com un producte d’un pare extremadament dominant, Fred Trump, a qui sempre va voler complaure.

La psicòloga és filla del germà gran de Donald Trump, Fred Jr., que va fracassar en el seu intent d’encarregar-se dels amplis negocis immobiliaris del patriarca de la família i va acabar morint amb 42 anys d’una malaltia relacionada amb l’abús de l’alcohol.

A Donald, no obstant, li va anar bé en el negoci del seu pare i va esquivar els seus menyspreus perquè la seva personalitat era útil per als objectius del patriarca, a qui descriu com un «sociòpata»: «Això és el que fan els sociòpates: s’apropien d’altres persones i els utilitzen per a les seves pròpies finalitats, de manera despietada i eficient, sense tolerància envers la disconformitat o la resistència». Explica, a més, que Fred Trump va limitar l’accés de Donald als seus propis sentiments, així que «va pervertir les percepcions del món del seu fill i va danyar la seva habilitat de viure-hi».

Endollat a la universitat

S’endinsa, així mateix, en diversos detalls de la vida del president nord-americà, com el fet que Trump va fer que una altra persona realitzés les seves pròpies proves d’accés universitàries, que van rebre una puntuació tan alta que el van portar a ser admès a la prestigiosa escola de negocis de Wharton de la Universitat de Pennsilvània.

L’autora revela, d’altra banda, que la mateixa germana del mandatari, Maryanne Trump Barry, el va descriure com un «pallasso» quan va anunciar la seva candidatura a la presidència, i es va mostrar sorpresa pel suport rebut pels cristians evangelistes als EUA, ja que el magnat «no té principis. ¡Cap!».

«L’única vegada que Donald va anar a l’església va ser quan hi havia les càmeres», va dir la germana de Trump a l’autora del llibre durant un dinar el 2015. Mary Trump també recorda la mort del seu pare el 1981, i remarca que els Trump van enviar Fred Jr. només a l’hospital la nit que va morir, ja que ningú el va acompanyar. Aquella mateixa nit, argüeix la psicòloga, Donald Trump va anar al cine.

Publicació avançada

Notícies relacionades

Aquest dilluns, Simon & Schuster va decidir avançar la data de publicació del polèmic llibre des del 28 de juliol al 14 donada l’«alta demanda i l’interès extraordinari» que ha despertat l’obra, segons un portaveu de l’editorial.

La decisió de l’editorial es produeix després que una cort d’apel·lacions aixequés la setmana passada un bloqueig temporal imposat per un jutge de Nova York després d’una denúncia imposada pel germà de Donald Trump, Robert Trump, que està intentant aturar la seva publicació. Segons les al·legacions de la família Trump, el llibre viola un acord de confidencialitat relacionat amb l’herència de Fred Trump, que va morir el 1999. No obstant, Simon & Schuster afirma que les còpies ja s’han imprès i s’han distribuït als venedors, mentre que l’avenç de data rebaixa la possibilitat que es torni a bloquejar la publicació del llibre.

Temes:

Donald Trump