ADEU A LA FAMÍLIA REIAL

Enric i Meghan se'n van i Trump els rep amb una factura

Els ducs de Sussex deixen de pertànyer oficialment a la reialesa aquest dimarts i el president dels EUA diu que hauran de pagar per la seva seguretat

lmmarco51987725 file photo  britain s prince harry and his wife meghan  duch200214181644

lmmarco51987725 file photo britain s prince harry and his wife meghan duch200214181644 / Toby Melville

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

És un adeu sense retorn. Un altre dels tombs inesperats en la sempre impredictible història dels Windsor. El príncep Enric i Meghan Markle deixen aquest dimarts, oficialment, de formar part de la família reial. La data els agafa lluny, a Califòrnia, on s’acaben d’instal·lar. Donald Trump no els ha rebut amb l’alfombra vermella precisament, sinó amb un tuit empipat sobre qui ha d’assumir la despesa de la seva seguretat: els ducs «¡han de pagar!».

El fill petit de Diana de Gal·les gira full i trenca definitivament amb la que fins ara sempre havia sigut la seva vida. En un missatge final de comiat, en el seu compte d’Instagram, els ducs de Sussex han donat les gràcies als seus fans pel seu «recolzament, inspiració i per compartir el compromís de fer el bé al món» i prometen continuar treballant, tot i que ho faran discretament i a l’ombra. De moment han ajornat el llançament de la seva nova marca, perquè, segons el seu portaveu, «en les pròximes setmanes i mesos prefereixen centrar-se en la resposta global al Covid-19». També volen dedicar bona part del seu temps a cuidar el seu fill de deu mesos Archie Mountbatten-Windsor.  El seu compte ‘online’ continuarà obert, però inactiu a partir d’ara.  

Ruptura familiar

Enric i Meghan deixaran de fer servir el títol de Sa Altesa Reial i no percebran més diners de l’erari públic, tot i que segons el ‘Daily Mail’, el príncep Carles contribuirà amb dos milions de lliures a l’any al cost de quatre milions a què puja la seguretat que necessitarà la parella. Ara per ara mantindran la residència a Windsor, que van ocupar breument, però les possibilitats que retornin a la Gran Bretanya s’han esfumat.   

Sisè en la línia del tron, Enric ha trencat amb la institució i en bona mesura amb la seva família. Des que el gener passat anunciés per sorpresa la seva intenció i la de Meghan de viure pels seus mitjans i retirar-se de les activitats oficials de la reialesa, les relacions s’han tensat més i més. La reina no va acceptar aquest pla de mitges tintes i va tallar en sec. L’enfrontament d’Enric amb el seu germà Guillem és una ferida oberta, que costarà tancar. L’última vegada que tots dos van coincidir en públic, a principis d’aquest mes a l’abadia de Westminster, amb prou feines es van saludar.

Enric no ha retornat a Anglaterra malgrat que el seu pare va resultar contagiat pel coronavirus, una cosa que la premsa li ha retret.  Carles va abandonar dilluns el confinament, ja recuperat. En un moment de crisi nacional com el que viu el país, l’absència del jove príncep s’ha fet notar. Els britànics que sempre se l’havien mirat amb simpatia i li havien perdonat tots els seus idil·lis, comencen a veure’l amb altres ulls molt més crítics.  

A prop de Hollywood

Notícies relacionades

Enric i Meghan van deixar la setmana passada el Canadà, el país de la Commonwealth en què van dir en principi que s’instal·larien. Davant l’expansió del coronavirus i el perill que les autoritats tanquessin la frontera, es van embarcar en un avió privat per traslladar-se abans del previst a Los Angeles. Una mudança, que d’acord amb la premsa britànica, ha caigut fatal a Palau. L’exactriu torna a la ciutat on va néixer, més a prop de la seva mare, Doria, i de Hollywood.

Donald Trump no els ha rebut precisament amb els braços oberts. «Els Estats Units no pagaran per la seva protecció. ¡Han de pagar!», va assenyalar amb un tuit enèrgic. El tema era evidentment urgent i requeria l’atenció immediata del president d’un país que lluita contra l’avenç galopant de l’epidèmia. «El duc i la duquessa de Sussex no tenen cap intenció de demanar al Govern dels Estats Units efectius per a la seva protecció», va ser la resposta del portaveu de la parella.