Indústria de la moda

Un centenar de models clamen contra la «cultura de la misogínia» de Victoria's Secret

Entre les signants es troben 'tops' com Christy Turlington, Amber Valletta i Iskra Lawrence

«Les violacions de drets humans no poden frenar-se amb un exercici corporatiu de canvi d'imatge», subscriuen

cartamodelos

cartamodelos

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un centenar de models han firmat una carta en la qual denuncien que la cultura «misògina» i d’«intimidació» de la marca de roba interior Victoria’s Secret, exposada el cap de setmana passat en un reportatge ‘Àngels a l’infern’, en ‘The New York Times’, és «indignant».

«Escrivim avui perquè el reportatge d’investigació del ‘NYT’ mostra que la cultura misògina, d’intimidació i assetjament a Victoria’s Secret és fins i tot més indignant i hi és més arrelada del que s’havia pensat anteriorment», resa el text, rubricat per models de la talla de Christy Turlington Burns, Amber Valletta Iskra Lawrence.

Permeten els abusos

La missiva va ser impulsada per l’organització The Model Alliance, que promociona el tracte igualitari de les models en la indústria de la moda, i assegura que el grup va demanar «fa cinc mesos» a Victoria’s Secret i la seva empresa matriu, L Brands, canvis immediats en el tracte, però que la companyia «es va negar a actuar».

En concret, la carta recorda el cas d’una d’antiga relacions públiques de la marca, Casey Crowe Taylor, que va dir al ‘NYT’ que l’abús era «acceptat com a normal» i que qualsevol persona que intentava fer alguna cosa contra això «no només era ignorada», sinó que a més «era castigada».

«Això és profundament pertorbador però no sorprenent, ja que hem vist casos similars en moltes ocasions en la indústria», agrega el text, firmat també per diverses organitzacions, entre elles Time’s Up.

Victoria’s Secret no fa cas

A més, assenyala que quan The Model Alliance es va reunir el mes de setembre passat amb la cap de comunicacions de L Brands, Tammy Roberts Myers, «va quedar molt clar» que Victoria’s Secret no es pren aquest tipus de queixes seriosament».

«És el moment que Vitoria’s Secret actuï i protegeixi la gent de qui es beneficia. Les violacions de drets humans no poden frenar-se amb un exercici corporatiu de canvi d’imatge», afegeix.

El reportatge d’investigació del ‘NYT’ apunta que el director de ‘màrqueting’ de L Brands, Ed Razek, un dels màxims responsables de la popular desfilada anual de Victoria’s Secret, va promocionar una «cultura arrelada misògina, d’intimidació i d’assetjament» abans de deixar el seu càrrec l’agost del 2019.

Razek ho nega tot

Segons la informació del prestigiós mitjà, Razek, de 71 anys, es dedicava a observar com les models es canviaven durant les desfilades de la marca de roba interior, es va insinuar sexualment en nombroses ocasions i li va arribar a dir a la supermodel Bella Hadid que tenia unes «mamelles perfectes».

 / GTRES / D’esquerra a dreta, les models Lais Ribeiro, Sara Sampaio, Ed Razek, Martha Hunt i Gigi Hadid.

Notícies relacionades

Razek ha negat les acusacions en un correu electrònic enviat a ‘The New York Times’: «Les acusacions en aquesta informació són rotundament falses, han sigut mal interpretades i tretes de context». «He tingut la sort de treballar amb innombrables models de primera categoria i professionals amb molt talent, i estic molt orgullós del respecte mutu existent», va agregar.

L Brands, per la seva banda, ha respost el comunicat de Model Alliance assegurant que comparteix l’objectiu d’«assegurar el benestar de les models», i recorda haver implementat noves mesures en les sessions de fotos per a això des de maig del 2019.