REACCIONS AL 'MEGEXIT'

La premsa canadenca critica el pla dels Sussex de viure part de l'any al Canadà

«Si és membre d'alt rang d'una família reial, aquest país no pot convertir-se en la seva llar», assegura el 'Globe and Mail'

lmmarco51770987 in this handout image provided by justice for girls on thurs200117180113

lmmarco51770987 in this handout image provided by justice for girls on thurs200117180113

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La decisió del príncep Enric i la seva dona, Meghan Markle, de repartir la seva vida entre el Regne Unit i el Canadà i deixar la primera línia de representació de la família reial britànica també ha trobat un cert rebuig en la premsa canadenca. La notícia va estar en part eclipsada en la premsa per l’accident del Boeing ucraïnès abatut «per error» per l’Iran, que s’ha viscut com una tragèdia nacional al Canadà, d’on eren originàries 57 de les 176 víctimes. El que no està clar és l’oferiment de Justin Trudeau de costejar la seguretat dels ducs de Sussex, que la premsa ha xifrat en 1,7 milions de dòlars canadencs, 1,2 milions d’euros anuals. El ministre de Finances, Bill Morneau, ha manifestat que aquest això no és cert i que el seu Govern «ni tan sols havia discutit aquest assumpte».

El diari ‘National Post’ afirma que els Sussex haurien de fer «com la resta» una demanda de ciutadania canadenca abans de viure al país. Un editorial del diari afirma que el ‘megxit’ «ha despertat una espècie de monarquia dorment en algunes cases, mentre que en d’altres ha provocat una indignació total, sobretot d’aquells que pensen que les monarquies són un anacronisme grotesc.»

Molt més expeditiu, el ‘Globe and Mail’ de Toronto exhorta el príncep Enric i Meghan que desisteixin d’instal·lar-se al Canadà. «El país mai ha tingut un sistema de classes amb aristocràcies heretades com la de la Gran Bretanya. El Canadà no és una casa intermèdia per a qualsevol que vulgui sortir de la Gran Bretanya sense deixar de ser un membre de la reialesa». També sentencia: «El Canadà dona la benvinguda a persones de totes les religions, nacionalitats i races, però, si és un membre d’alt rang d’una família reial, aquest país no pot convertir-se en la seva llar».  

Notícies relacionades

Els canadencs, per contra, es mostren més disposats a acollir la parella. Segons un sondeig, una majoria el 61% veurien amb bons ulls el príncep Enric convertit en futur governador general, representant la reina Isabel II a l’excolònia britànica. El príncep Enric mai ha expressat públicament el desig d’ocupar aquest càrrec, ocupat des del 1950 per canadencs, com l’actual governadora general, l’antiga astronauta Julie Payette. Els quebequesos són els menys interessats per aquesta qüestió.