PREACORD JUDICIAL

El tèrbol pacte de Weinstein

El principi d'acord per deslliurar-se de demandes civils desencadena una onada de crítiques

Els advocats del productor i la seva companyia rebran gairebé el doble que una dotzena de víctimes

zentauroepp51328567 harvey weinstein leaves court following a hearing  wednesday191211210244

zentauroepp51328567 harvey weinstein leaves court following a hearing wednesday191211210244 / Mark Lennihan

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Es pot dir que la Justícia no sempre fa justícia i que les seves eines, fins i tot sent legals, creen barrabassades morals. O això o el que es va escriure la ‘top’ Emily Ratajkowski a l’interior de l’avantbraç, i que va mostrar a les càmeres en una alfombra vermella a Hollywood: «Fuck Harvey».

Són dues maneres de respondre a la notícia publicada dimecres per ‘The New York Times’ que Harvey Weinstein, acusat per més de 80 dones d’assetjament, abús, agressió sexual i violació, està a punt de deslliurar-se d’un bon nombre de les demandes plantejades pel jutjat civil gràcies a un principi d’acord negociat entre les parts. Amb 25 milions de dòlars, que no sortiran de la seva butxaca sinó de les companyies d’assegurances de la que va ser la seva companyia, en procés de fallida, evitarà que molts dels casos en contra seu arribin a judici. I, en virtut del pacte, el productor tampoc haurà d’assumir cap culpabilitat.

No és estrany que bona part de les reaccions hagin sigut de crítica o d’un emprenyament com el de Ratajkowski, que també va esquitxar les seves xarxes socials d’etiquetes com #nojusticenopeace (sense justícia no hi ha pau) o #burninhellHarvey (crema’t a l’infern).  Mentrestant, grups com Time’s Up, fundat per lluitar contra l’assetjament sexual precisament després de l’esclat de l’escàndol Weinstein i el rellançament del moviment #MeToo, han mostrat esperança que serveixi almenys «per donar a les víctimes una petita mesura de justícia i alleujament». Així és com ho vol veure Caitlin Dulaney, que ha recordat que moltes víctimes no poden acudir a la justícia penal perquè els delictes han prescrit, o Zoe Brock, una model que accepta l’acord tot i que ha dit que la fa sentir «malalta, derrotada i desesperançada».

Time’s Up, no obstant, ha aprofitat també per recordar que «si això és el millor que les supervivents poden aconseguir, el sistema està trencat».«És més que un problema de matemàtiques: és símptoma d’un sistema problemàtic i trencat que privilegia abusadors poderosos a costa de supervivents».

Notícies relacionades

El problema matemàtic sens dubte és aquí. 18 víctimes de Weinstein es repartiran 6,2 milions de dòlars mentre que gairebé el doble, 12 milions, aniran a parar a costejar les despeses legals de Weinstein, el seu germà Bob i la junta directiva de la seva companyia. I aquesta disparitat també l’ha criticat Douglas Wigdor, advocat d’una de les almenys quatre dones que es neguen a acceptar el pacte i que ha qualificat de«vergonyós»el pagament per a representants legals dels qui, assegura, «van possibilitar» les accions de Weinstein. «Rebutgem la idea que això és el millor acord que es podia aconseguir per a les víctimes», ha dit el lletrat.

El principi d’acord, que ha de ser ratificat per un tribunal de fallida i un altre de federal, assoleix un total de 47 milions i cobreix també despeses de creditors de la companyia i 18,6 milions per crear un fons per a eventuals compensacions a altres víctimes de Weinstein. Aquest pot estar a punt d’evitar una resposta davant de la justícia amb un altre que té pendent. El 6 de gener arrenca a Nova York el judici pel jutjat penal en què s’enfronta a acusacions de violació i agressió sexual que poden ser castigades amb cadena perpètua.