ABÚS SEXUAL

Principi d'acord de Weinstein amb desenes d'acusadores

Les companyies d'assegurances del seu estudi pagarien 25 milions de dòlars i ell no hauria d'admetre culpabilitat

Segueix endavant el procés per al judici penal a Nova York que arrenca el 6 de gener

zentauroepp51328567 harvey weinstein leaves court following a hearing  wednesday191211210244

zentauroepp51328567 harvey weinstein leaves court following a hearing wednesday191211210244 / Mark Lennihan

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Si tot va sobre el previst Harvey Weinstein s’asseurà el 6 de gener albanc dels acusats a Nova York per començar a enfrontar-se al cas penal en el qual està imputat per una violació i una altra agressió sexual. El productor, no obstant, és a prop d’alliberar-se de desenes de judicis i demandes més plantejats davant de la justícia civil per més de 30 dones que l’acusen des de d’assetjament i abús fins a violació.

Segons ha informat ’The New York Times’, el diari que primer va treure a la llum les acusacions fa ara una mica més de dos anys, els advocats de Weinstein i el seu estudi han arribat a un principi d’acord pel qual, amb 25 milions de dòlars, s’evitaran les demandes.  Tot i que encara ha de ser ratificat per un tribunal, els termes del principi d’acord estableixen que Weinstein no haurà d’admetre culpabilitat. Tampoc pagarà les seves víctimes de la seva pròpia butxaca.

Els 25 milions de dòlars, segons les fonts legals del ‘Times’, formen part d’un pagament major, de 47 milions, amb la qual també es resoldrien les demandes de creditors de Miramax, la companyia de Weinstein que es va acollir a les lleis de protecció de fallida quan va esclatar l’escàndol. De fet, serien les companyies d’assegurances de l’estudi, no el mateix Weinstein, les que pagarien tant les dones com els creditors.

«No m’encanta però...»

Algunes de les acusadores de Weinstein han acceptat el principi d’acord tot i que sense convenciment. «No m’encanta (el pacte) però no sé com puc anar-hi en contra (Weinstein), no sé què puc fer realment», ha dit al diari novaiorquès Katherine Kendall, una de les actrius que acusa el productor. «Nocrec que hi hagi un acord molt millor que es pugui aconseguir»,ha declarat també al rotatiu Genie Harrison, l’advocada que representa una antiga ajudanta de Weinstein que també l’ha acusat d’assetjament, Sandeep Rehal.

Ashley Judd, la primera actriu de renom que va acusar públicament Weinstein, manté la seva intenció de portar-lo a judici i dues dones més ue l’acusen, la productora Alexandra Canosa i l’actriu Wedil David, no han acceptat el principi d’acord i segons han explicat els seus representants legals al ‘Times’ pretenen desafiar-lo.

Nova fiança

Weinstein, a més, ha d’asseure’s al banc dels acusats en el cas penal, on s’espera que testifiquin l’actriu Anabella Sciorra i tres dones més per recolzar els càrrecs d’agressió sexual agreujada que podrien comportar la cadena perpètua.

Aquest mateix dimecres ha comparegut davant del tribunal, on el productor de 67 anys ha arribat amb un caminador per una lesió a l’esquena que va patir en un accident de trànsit a l’agost i per la qual aquest dijous se sotmet a cirurgia. En la vista s’ha elevat la seva fiança i ha hagut de dipositar dos milions de dòlars en forma d’un bo assegurat per avals que se sumen al milió que va pagar en efectiu anteriorment.

Notícies relacionades

La fiscalia ha aprofitat la vista per acusar el productor d’estarmanipulant l’aparell electrònic amb el qual es monitoritzen els seus moviments, que ha deixat d’enviar senyals almenys 57 vegades en dos mesos. Els advocats defensors de Weinstein han atribuït aquestes aturades a bateries esgotades i altres fallades tècniques.

La principal fiscal del cas també ha alertat que el productor ha aconseguit en els últims dos anys 60 milions de dòlars per la venda de cinc propietats i ha suggerit que podria mirar de fugir. El jutge James Burke, que presideix el cas, ha justificat l’augment de la fiança assegurant que «l’única preocupació del tribunal és que l’acusat torni» però també ha advertit a Weinstein que «si no apareix per alguna raó voluntària el judici continuarà en la seva absència».«Si té més problemes mèdics la cort no serà terriblement comprensiva», ha dit també.