ACAPARA 29 TROFEUS

Taylor Swift, artista de la dècada

L'autora d'èxits com 'Lover' i 'Shake it off' supera Michael Jackson com la persona més premiada dels American Music Awards

Taylor Swift accepts the award for artist of the decade at the American Music Awards on Sunday, Nov. 24, 2019, at the Microsoft Theater in Los Angeles. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Taylor Swift accepts the award for artist of the decade at the American Music Awards on Sunday, Nov. 24, 2019, at the Microsoft Theater in Los Angeles. (Photo by Chris Pizzello/Invision/AP) / Chris Pizzello (Chris Pizzello/Invision/AP)

3
Es llegeix en minuts
Efe

L’estrella Taylor Swift va fer història aquest diumenge a la nit al ser nomenada artista de la dècada i batre el rècord de Michael Jackson com la persona més premiada dels American Music Awards (AMA), els populars guardons votats pels consumidors de música dels EUA.

Amb un total de 29 trofeus al llarg de la seva carrera [els mateixos que anys té], l’autora d’èxits com ‘Lover’ o ‘Shake It Off’ ha superat els 24 aconseguits pel ‘rei del pop’ en uns premis que s’entreguen anualment com l’avantsala dels prestigiosos Grammy i que, en lloc de ser elegits per experts de la indústria, es determinen per una enquesta popular entre l’audiència.

A l’altura d’Elvis i els Beatles

Després de guanyar en les categories artista de l’any, vídeo musical favorit, «cantant pop favorita, artista favorit adult-contemporani i àlbum pop favorit, Swift –ja amb el rècord sota el braç– va ser nomenada artista de la dècada 2010-2020, un títol que la situa en una posició d’honor compartida amb icones com Elvis Presley (1950), The Beatles (1960), Stevie Wonder (1970) i el mateix Jackson (1980), qui també va ser també premiat com l’artista del segle XX durant els AMA de l’any 2002.

«Qualsevol dels artistes que són aquí volen crear coses que durin, sigui el que sigui», ha assenyalat la cantant al recollir el seu reconeixement, sobre el qual ha destacat «que celebri una dècada d’art, feina dura, diversió i records».

«Aquesta indústria és molt rara, puges i després baixes, de vegades et sents malament amb tu mateix, però hi ha gent que et recolza sempre. Gràcies als fans que han estat 15 anys amb mi», ha afegit abans de reconèixer que l’últim any «ha sigut complicat».

Drets d’autora

Així mateix, els ulls estaven posats sobre l’actuació i el discurs de Swift per un altre motiu, ja que per una sèrie de problemes legals amb el seu antic segell musical l’artista no té els drets de les seves antigues gravacions.

En una publicació titulada ‘Ja no sé què més fer’, l’estrella nord-americana va revelar, tot just una setmana abans de la gala, que tenia dificultats per interpretar les seves antigues cançons durant el seu propi homenatge per un conflicte amb els empresaris Scooter Braun i Scott Borchetta, que van comprar per uns 300 milions de dòlars (270 milions d’euros) la seva antiga discogràfica, Big Machine Label.

La jove cantant té la propietat de les lletres però no de les gravacions, per la qual cosava anunciar aquest estiu que pensa tornar a gravar els seus cinc primers àlbums a partir de novembre del 2020 per recuperar la seva música.

Acord ‘in extremis’

Camila Cabello, Taylor Swift i Halsey, durant l’actuació en els AMA. / REUTERS / MARIO ANZUONI

Finalment, les dues parts van aconseguir arribar a un acord ‘in extremis’ i Swift ha pogut recordar els seus èxits més grans en una actuació que va celebrar la seva exitosa carrera musical i en què s’ha acompanyat de la llatina Camila Cabello i deHalsey per cantar juntes ‘Shake It Off’.

Al començament de la seva interpretació, Swift li ha fet una picada d’ullet al seu llegat al vestir-se amb una camisa que portava imprès el nom de tots els seus discos i que a l’esquena deia, precisament, ‘fearless’ («sense por»).

Eilish també arrasa

Notícies relacionades

L’altra gran triomfadora de la nit va ser la joveníssima Billie Eilish, que, amb 17 anys i un únic àlbum sota el braç (‘When we Fall Sleep, Where Do we Go?’), va confirmar que el seu fenomen és imparable al protagonitzar una de les actuacions més comentades de la nit i emportar-se dos guardons: millor artista alternativa i millor artista nova.

Billie Eilish amb els seus dos trofeus AMA, millor artista alternativa i millor artista nova. Peu de foto / AP / JORDAN STRAUSS

Precisament, la cantant està nominada a aquesta mateixa categoria als Grammy al costat de Rosalía, l’altre nou fenomen musical de l’any. El veredicte final se sabrà el gener que ve, quan s’entreguin els prestigiosos guardons.

Temes:

Taylor Swift