LA GUIA MICHELIN 2020

Jordi Cruz, Artur Martínez i Jordi Artal mantenen BCN com a capital gastronòmica

Perden la distinció Gaig (per tancament i trasllat) i La Barra de Carles Abellan, mentre que Berasategui aconsegueix les 12 després d'aconseguir-ne dues més

micheiln

micheiln

4
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Que no temin els gurmets barcelonins, que la guia Michelin 2020, que s’ha presentat al teatre Lope de Vega de Sevilla en una gala conduïda per Nuria Roca, manté la seva ciutat com a capital gastronòmica.

És la que acumula més estrelles Michelin d’Espanya, 32. I per mantenir aquest estatus han sigut decisives les distincions que han aconseguit Jordi Cruz (la segona per Angle), Artur Martínez (la primera per Aürt) i Jordi Artal (recupera la que va perdre pel trasllat de Cinc Sentits).

Just són tres les estrelles que separen Barcelona de Madrid, que en té 29. I això que s’han perdut les de Gaig (per tancament i trasllat) i La Barra de Carles Abellan, que sembla haver pagat el canvi del local de l’avinguda de Joan de Borbó a l’entresol de l’Hotel W. 

A Catalunya hi ha guanyadors i perdedors d’entorxats. Es brinda per Deliranto (Salou), que ha seduït els inspectors de la guia per «l’original proposta de base narrativa i caires teatrals» del xef Josep Moreno, que és capaç d’inspirar-se en ‘El petit príncep’, en Charles Dickens i en ‘Les aventures d’Alicia al país de les meravelles’, i es plora per Terra (S’Agaró), que ja no comptava amb Paco Pérez, i Els Brancs (Roses).

Cruz i Dacosta ja sumen cinc entorxats

Hi ha, doncs, alegria a casa de Jordi Cruz, al qual tant se li resistien les tres estrelles per Àbac (les va aconseguir fa dos anys) i al qual tanta il·lusió li feia aconseguir la segona per Angle («alta cuina de consum quotidià», segons la guia), tot i que no ha aconseguit la primera per Atempo.«Angle és el meu projecte més personal, que feia 12 anys que estava a l’ombra d’Àbac fent-ho molt bé. Per això em fa tan feliç la segona estrella», ha dit Cruz. 

El també jurat de ‘Masterchef’ ja té cinc estrelles, empatant amb el xef Quique Dacosta en la segona posició de la lliga dels cuiners amb més estrelles (l’extremeny acaba d’anotar-se la segona per El Poblet, a València), on també figura Paco Pérez, tot i que amb una a l’estranger (Cinco, a Berlín, que se suma a les dues de Miramar i a les altres duesd’Enoteca).

Artur Martínez, xef d’Aürt, a la gala celebrada a Sevilla / FERRAN IMEDIO

També celebra l’èxit Artur Martínez, un xef que ha sigut capaç de guanyar una per Capritx, en un local d’un humil barri de Terrassa la cuina del qual només tenia 15 metres quadrats i un microones, i ara en tot un hotel de cinc estrelles com el Hilton Diagonal Mar, amb dues barres al ‘lobby’ per a 15 comensals; un espai que ha sigut elegit millor Disseny de Restaurant d’Europa 2019 en els premis International Hotel & Property. «No sabem si és l’herència de Capritx o si n’és una de nova, perquè al final quan vam tancar Capritx ells a la guia ho van plantejar com un trasllat perquè l’equip i l’esperit són els de Capritx. Fa vuit mesos que vam començar i no ho teníem segur, però el restaurant és millor i les matemàtiques han funcionat. S’havia de mantenir aquesta estrella». 

I clar, es respira felicitat al Cinc Sentits, que no pot començar millor la seva nova etapa al nou local, al carrer d’Entença, després d’abandonar el d’Aribau. «Ha sigut un any amb molts canvis al restaurant, un local nou, una altra ubicació. És un premi per a tothom; això és un treball d’equip», deia Artal.

Peu de foto / AUTOR FOTO (FONT)

Cenador de Amós entra al club dels tres estrelles

Més enllà de l’Ebre també hi ha dues bones notícies. La primera, que Cenador de Amós (Villaverde de Pontones, Cantàbria) ha entrat en el club dels triestrellats, format per uns altres 10 superrestaurants: Àbac i Lasarte (Barcelona), El Celler de Can Roca (Girona), Arzak, Martín Berasategui i Aquelarre (Sant Sebastià), Azurmendi (Larrabetzu), Diverxo (Madrid), Quique Dacosta (Dénia) i Aponiente (El Puerto de Santa María). Els inspectors de la guia Michelin han premiat «la seva recerca incansable de l’emoció» i «que sempre prioritza el respecte pels sabors càntabres, fent que aquests siguin reconeixibles i s’expressin amb plenitud a cada plat».

Berasategui: «Soc el paio més feliç del món».

La segona: que Martín Berasategui es propulsa fins a les 12 estrelles, amb les dues noves aconseguides per Ola (Bilbao) i Fifty Seconds (Lisboa). És més que un cuiner de 10. No li caben les estrelles a les mans.«Quan era molt jove, la Michelin em va canviar la vida. I passen els anys i estic vivint un somni que és increïble. Soc el paio més feliç del món. I en aquests moments no faig més que recordar i mostrar el meu agraïment cap a tots els que han fet que avui sigui aquí» . 

Aquest any, una mica gris, la guia Michelin 2020 sembla haver-se centrat a acolorir el mapa més enllà dels epicentres gastronòmics (Catalunya, Comunitat de Madrid i País Basc), que pràcticament s’han quedat igual. En canvi, Andalusia, el País Valencià i les Canàries continuen tirant amb força. La primera, amb tres nous restaurants amb dues estrelles (Noor, a Còrdova; Skina, a Marbella, i Bardal, a Ronda) i dos amb una (Dama Juana, a Jaén, i Mantúa, a Jerez de la Frontera). La segona, amb un ‘bi’ (El Poblet) i dos nous estrellats (La Saleta, a València, i Tula, a Xàbia). I les Canàries, amb dos nous restaurants que s’estrenen a la llista (La Aquarela, a Arguineguín, i Los Guayres, a Mogán).

La llista completa de noves estrelles de la guia Michelin 2020 és aquesta:

TRES ESTRELLES

Cenador de Amós (Villaverde de Pontones, Cantabria)

DUES ESTRELLES

Angle (Barcelona)

El Poblet (València)

Noor (Còrdova)

Skina (Marbella)

Bardal (Ronda)

UNA ESTRELLA

Aürt (Barcelona)

Cinc Sentits (Barcelona)

Deliranto (Salou)

La Aquarela (Arguineguín, Gran Canària)

Los Guayeres (Mogán, Gran Canària)

Ola Martín Berasategui (Bilbao)

Voro (Canyamel, Mallorca)

Magoga (Cartagena)

La Biblioteca (Pamplona)

Dama Juana (Jaén)

Mantúa (Jerez de la Frontera)

99 KO Sushi Bar (Madrid)

Gofio by Cícero Canary (Madrid)

Taller (Quintanilla de Onésimo)

Es Tragón (Sant Antoni de Portmany, Eivissa)

Iván Cerdeño (Toledo)

Retama (Torrenueva)

Notícies relacionades

La Saleta (València)

Tula (Xàbia)