NOVES ACUSACIONS

Dues alumnes de l'escola de James Franco l'acusen d'abús sexual

El curs incloïa lliçons amb «simulacions d'actes sexuals molt més enllà dels estàndards de la indústria»

FILE - This Sept. 5, 2019 file photo shows James Franco at the premiere of HBO’s The Deuce third and final season in New York. Two actresses have sued Franco and his former acting and film school, saying they were pushed into gratuitous and exploitative sexual situations as his students.  (Photo by Charles Sykes/Invision/AP, File)

FILE - This Sept. 5, 2019 file photo shows James Franco at the premiere of HBO’s The Deuce third and final season in New York. Two actresses have sued Franco and his former acting and film school, saying they were pushed into gratuitous and exploitative sexual situations as his students. (Photo by Charles Sykes/Invision/AP, File) / Charles Sykes (Charles Sykes/Invision/AP)

2
Es llegeix en minuts
Efe

Dues dones que van ser alumnes de les classes d’interpretació de James Franco han denunciat aquest dijous l’actor i l’acusen d’haver-se’n aprofitat sexualment.

La demanda, a la qual van tenir accés mitjans de comunicació nord-americans, com ‘The New York Times’, va ser presentada en un jutjat de Los Angeles per Sarah Tither-Kaplan Toni Gaal.

Tither-Kaplan va ser una de les cinc dones que van assenyalar l’actor per presumpte comportament sexual indegut en un article publicat el gener del 2018 pel diari ‘Los Angeles Times’.

La denúncia assegura que James Franco i els seus socis a l’escola Studio 4 «van desenvolupar un estès comportament inapropiat i sexualment carregat cap a les estudiants sexualitzant el seu poder de professor empleat incentivant-les amb oportunitats de papers en els seus projectes».

Assetjament i explotació sexual

Sempre, segons les demandants, aquestes accions van portar «a un ambient d’assetjament i explotació sexual tant dins com fora de les classes».

Les dues dones es van apuntar a Studio 4 el 2014 i van assegurar que les classes incloïen lliçons sobre escenes sexuals que consistien en «simulacions d’actes sexuals que anaven molt més enllà dels estàndards de la indústria».

Tither-Kaplan, com ja havia declarat a l’article de ‘Los Angeles Times’, va especificar en la demanda el presumpte rodatge d’una orgia en què Franco simulava practicar sexe oral a les dones.

No obstant, segons el relat de l’acusació, Franco va treure les proteccions de plàstic que cobrien les vagines de les dones abans de simular el sexe oral.

La demanda exigeix indemnitzacions per a les afectades i la devolució o destrucció de qualsevol gravació que es fes a Studio 4.

Escàndol en els Globus d’Or del 2018

La controvèrsia entorn de Franco va començar en els Globus d’Or del 2018, on l’actor es va emportar el premi al millor actor d’una comèdia per ‘The disaster artist’ (2017) i a la catifa vermella va desfilar amb un pin de ‘Time’s Up’.

Durant la cerimònia, diverses actrius van carregar a les xarxes socials contra la suposada hipocresia de James Franco per portar una d’aquestes insígnies, ja que van assegurar que va ser responsable d’episodis d’abús sexual en el passat.

Aquells Globus d’Or van ser els primers premis que es van celebrar després de l’impuls feminista contra les agressions sexuals del moviment #MeToo i pràcticament tots els assistents van vestir de negre per mostrar la seva repulsa al masclisme.

Pocs dies després, Franco va respondre a aquestes acusacions en una entrevista amb Stephen Colbert en el programa nocturn ‘The late show’.

«Les coses que he sentit que són a Twitter no són precises, però recolzo completament que la gent surti i sigui capaç de tenir una veu, perquè no han tingut veu durant molt temps [...]. De la manera com visc la meva vida, no puc viure si hi ha un rescabalament pendent [...]. Si he fet alguna cosa dolenta, ho arreglaré. Ho he de fer», va dir.

Notícies relacionades

L’endemà es va publicar el reportatge de ‘Los Angeles Times’ que detallava les acusacions contra l’actor, incloent-hi la de l’ara demandant Tither-Kaplan.

Franco ha continuat treballant a Hollywood des d’aleshores: la sèrie ‘The Deuce’, que encapçala junt amb Maggie Gyllenhaal, està emetent ara la seva tercera i última temporada a HBO; i la pel·lícula ‘Zeroville’, que va dirigir i va protagonitzar, es va projectar fora de competició en l’última edició del Festival de Cine de Sant Sebastià.