AL 'MALIZIA II'

Greta Thunberg inicia la seva aventura transatlàntica

L'activista viatja amb el seu pare, un cineasta i al timó es faran torns Boris Hermann i Pierre Casiraghi

lmmarco49430430 swedish climate activist greta thunberg poses for a photogra190814164722 / BEN STANSALL

lmmarco49430430 swedish climate activist greta thunberg poses for a photogra190814164722
lmmarco49436781 swedish climate activist greta thunberg  her father svante a190814164740

/

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’aventura ha començat. L’activista mediambiental sueca Greta Thunberg, que rebutja viatjar en avió per evitar les emissions contaminants, va salpar ahir dimecres des del port esportiu de Plymouth, al sud-oest del Regne Unit, amb destinació a Nova York, on al setembre té previst assistir a la cimera de l’ONU sobre el clima i pretén, tot i que no està gens clar que ho aconsegueixi, entrevistar-se amb Donald Trump.

L’adolescent, de 16 anys i que s’ha agafat un any sabàtic a l’escola per desenvolupar la seva faceta d’activista, viatja a bord del veler de competició ‘Malizia II’ acompanyada, pel seu pare, Svante, i per un càmera que deixarà constància del viatge, el cineasta Nathan Grossman. I, al timó, el fill menor de Carolina de Mònaco, Pierre Casiraghi, i pel patró del barco, Boris Herrmann.

Tal com van explicar abans de salpar, l’embarcació creuarà en principi l’Atlàntic en unes dues setmanes, per la qual cosa la noia arribarà amb prou temps per participar, a finals del pròxim mes, a la cimera.

“Vam fer una prova de navegació fa dos dies; vam sortir durant diverses hores i no em vaig sentir malament. Em vaig marejar durant un o dos minuts i després vaig estar bé”, va explicar l’adolescent als mitjans abans de salpar. “Mai he fet res com això; no puc dir com serà aquest repte; he de descobrir-ho”, va afegir.

El ‘Malizia II’ està dotat de panells solars i turbines subaquàtiques que permeten utilitzar electricitat a bord sense emetre diòxid de carboni. “La navegació no serà divertida”, ja va aventurar el patró. “Dins l’espai és molt reduït i la nau no disposa de lavabo”.

Notícies relacionades

La Greta va explicar que té al davant un llarg periple que la portarà també al Canadà, a Mèxic i, finalment, a Xile, on al desembre preveu assistir a una altra conferència sobre l’emergència climàtica. En aquest cas, la jove sueca té previst desplaçar-se en trens i autobusos d’un extrem a l’altre del continent americà. 

Greta Thunberg va començar fa un any unes protestes setmanals davant el Parlament de Suècia sota el lema ‘Fridays For Future’ (Divendres pel Futur), per exigir als governants que escoltin les demandes d’acció contra el canvi climàtic que reclamen els joves. El moviment es va anar estenent per altres països i ja és reconegut com una campanya internacional.