ENTRE 40.000 I 60.000 EUROS

Subhasten la pistola amb la qual Van Gogh es va suïcidar

És l'arma amb la qual el pintor es va disparar al pit el 27 de juliol de 1890

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Entre 40.000 i 60.000 euros és el preu de la pistola amb què Vincent Van Gogh s’hauria suïcidat 27 de juliol de 1890, i que la casa AuctionArt-Rémy Le Futur (París) subhastarà el 19 de juny. Ja el 2016 el Museu van Gogh (Amsterdam) va exhibir l’esmentada arma a la mostra On the Verge of Insanity: Van Gogh and His Illness.

Aquesta mateixa arma la va trobar un granger al voltant de l’any 1960 a un prat del poble d’Auvers-sud-Oise, al sud de França, i l’hi va donar a la mare de l’actual propietari. Corria 1890 quan l’emblemàtic artista holandès es va mudar a aquesta petita població i es va allotjar a la posada d’Arthur Ravoux,  més concretament a l’habitació número cinc.

Un tret al pit

Tot i que Van Gogh era al cim de la seva carrera artística i fins i tot produïa un quadre al dia, la salut mental no l’acompanyava; va ser aquell mateix any, un diumenge 27 de juliol, quan es va acostar a un terreny després de l’església del poble i es va disparar al pit. Després de perdre la consciència, es va despertar al capvespre en greu estat. Dos dies després, el 29 de juliol de 1890, va morir a la mateixa posada en la qual s’havia allotjat.

Notícies relacionades

La pistola que l’artista va fer servir suposadament per suïcidar-se ha generat debat durant els últims anys. El 2012 l’escriptor Alain Rohan va publicar Did we find the suicide weapon? (‘¿Vam trobar l’arma del suïcidi?’), un llibre que recapitulava les proves que corroboraven la història: l’arma va ser descoberta al mateix lloc on el pintor l’havia utilitzat; la mida del calibre (set mil·límetres) era la mateixa que el de la bala que es va extreure del cos del pintor (segons el seu metge); alguns estudis científics van corroborar que l’objecte havia sigut sobre la terra des de l’última dècada del segle XIX; i, en última instància, la baixa potència de la pistola podria explicar per què Van Gogh no va morir en l’acte després de l’impacte.

El 2011 també va sorgir una altra teoria sobre la seva mort. Segons dos investigadors americans, l’artista no es va suïcidar, sinó que va tenir un accident: dos joves estaven jugant amb una pistola a prop d’ell quan un d’ells va prémer el gallet per error i el va ferir. Tot i que fos certa aquesta teoria, aquella pistola podria ser la mateixa que el va ferir de mort i va ser després abandonada al prat.