RECONEIXEMENT DE 'VOGUE'

Carlota Barrera, una nova promesa per a la moda

La dissenyadora asturiana guanya els 100.000 euros del premi Who's On Next

lmmarco48305911 gente ganadora de who s on next  es carlota barrera  una ast190524195631

lmmarco48305911 gente ganadora de who s on next es carlota barrera una ast190524195631

3
Es llegeix en minuts
Luis Miguel Marco

Carlota Barrera, una jove nascuda a Gijón fa 26 anys que volia ser arquitecta, és la flamant guanyadora de la vuitena edició del premi Who’s On Next, una iniciativa internacional de la revista 'Vogue', que és el més dotat de la moda a Espanya: 100.000 euros que posa Inditex per desenvolupar un pla de negoci. El sevillà Ernesto Naranjo i la parella madrilenya Oteyza van quedar finalistes. Va ser en una gala celebrada a Madrid dijous passat on van estar moltes primeres agulles de la moda, a més de nombrosos famosos.

A més del xec, Jean Paul Gaultier li va entregar a Barrera a la gala el que anomena "unes perles de saviesa": "Em va fer molta il·lusió que, com a president del jurat, li agradés el meu treball. Em va aconsellar que intentés trobar un balanç entre les peces que somio i vull fer i el que pugui comprar i posar-se la gent".

El premi, a més d’obrir-li les pàgines de 'Vogue', servirà perquè la guanyadora pugui presentar una col·lecció en desfilada –ella fa roba masculina– i donar a conèixer la marca que porta el seu nom. "La moda és una feina 24/ 7, jo ja no sé què és un diumenge. I aquesta injecció econòmica pot significar un canvi enorme, una bona empenta per continuar treballant així que caldrà aprofitar-ho". L’any anterior va ser Palomo Spain que va guanyar. "Sí. Ja li vaig dir a l’Alejandro que que si em va la meitat de bé que a ell ja em conformo".

 

Conscient de les moltes mirades que esperen veure la seva proposta, Carlota Barrera ja està pensant com serà la seva desfilada a la Fashion Week de Madrid. "Tinc moltes ganes de mostrar el que estem preparant. Serà la tercera vegada. En la primera vam ser a l’off i en la segona ens van fer un forat en el programa oficial".

Patrons masculins

Ara mateix, Barrera acaba de llançar la seva botiga ‘online’. Allà pot veure’s la seva col·lecció 'The matador and the fisherman'. Les seves camises de seda en colors llisos, en vermell, verd, blanc, els seus pantalons rectes, les seves granotes amb obertures.... "També serem en una botiga multimarca petita a Londres, que és on tinc el meu estudi i es pensa tot". La producció està molt repartida: una mica a Portugal, una mica a Espanya...

Un cop d’ull a la pàgina web és topar de cara amb models androgins, els famosos bessons Jaco i Nico Solís que han desfilat també per a Palomo i que van intentar ficar-se a 'Masterchef'. També amb unes imatges molt plàstiques i netes. I uns preus en lliures: unes 500 lliures (567 euros) per una camisa de seda.  "Sí que té un toc femení però el patronatge és d’home. La proposta estètica sembla 'no gender' però al final el patró mana. Que se'l pugui posar una dona, perfecte, m’encantarà veure'l, però està dissenyada per a un cos masculí".

Com a referent i mestre, Barrera posa en un altar el belga Dries van Notten. "Em sembla que és una persona increïble, molt treballadora i que fa unes coses precioses i sense pretensions. Em sembla genial. És un dels meus referents. També destacaria el primer Margiela. El grup d’Anvers va canviar la moda i crec que és el camí pel qual m’agradaria seguir. Després busco altres referents com l’art, la música o la dansa".

Notícies relacionades

També hi ha referències a Espanya. «Tenim grans artesans aquí i per desgràcia s’està perdent la seva feina. M’agrada fer servir tècniques antigues com el ganxet i donar-li un toc més contemporani per no perdre de vista que som una marca amb projecció internacional", explica. La Carlota insisteix en la necessitat de recórrer a teixits nobles. “És millor produir menys i millor que fer un munt de peces reciclades.  bons materials nobles".

S’imagina molts homes amb la seva roba. També alguna dona com Laura Ponte. "M’encantaria vestir Javier Bardem, el qual admiro moltíssim i Harry Styles, que és com el Mick Jagger de la nostra generació. Però el que estava maquíssim amb la meva roba va ser Paco León».