UN CÒMIC EN AUGE

Álvaro Carmona, el mag de la comèdia senzilla

L'exguionista de Buenafuente aconsegueix premis amb la sèrie 'online' 'Gente hablando' i aplaudiments amb les peces musicals satíriques que compon per a 'El intermedio'

zentauroepp47735878 12 04 2019 barcelona  reportaje entrevista hemos hecho una e190415134119

zentauroepp47735878 12 04 2019 barcelona reportaje entrevista hemos hecho una e190415134119 / JOAN MATEU PARRA

3
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

Una parella s’excita analitzant sintaxis gramaticals mentre fan l’amor, dos veïns jubilats es fan amics després que un irrompi a casa de l’altre per criticar-li que es masturbi amb el balcó obert, uns desconeguts descobreixen en la seva primera cita les boles que han posat a Tinder...I així fins a sis situacions retratades amb naturalisme en les quals dues persones es dediquen a una cosa tan senzilla, però efectiva, com conversar i fer que aflorin les contradiccions que hi ha dins seu.

Amb aquests elements, el guionista i realitzador Álvaro Carmona (Utrera, Sevilla, 1980) va estrenar a finals del 2018 a Flooxer, la plataforma de continguts audiovisuals d’Atresmedia, la sèrie‘Gente hablando’,formada per mitja dotzena de peces de menys de 10 minuts, i amb la primavera sembla haver-li arribat la collita de premis. Després d’endur-se a finals de març el guardó a la millor producció de format curt del festivalSeries Mania de Lilla(França) –un dels més prestigiosos del gènere a nivell internacional–, la setmana passada va aconseguir quatre trofeus més al festival de continguts digitalsInterplayde Carballo (la Corunya).

Un punt de partida modest

L’èxit que està assolint la sèrie contrasta amb el modest punt de partida del seu autor. “La meva intenció només era mostrar la immensa escala de grisos que queda a la vista quan dues persones es posen a parlar”, explica el creador d’una producció que va ser definida pel jurat de Series Mania com “unBlack Mirrordes del costat tendre”.

Álvaro es diu Carmona de cognom però és d’Utrera. / JOAN MATEU PARRA

Més que amb evocacions futuristes, el plantejament de Carmona té a veure amb hàbits molt contemporanis. “A Twitter, igual que a la vida real, s’ha imposat una manera moderna de discutir basada a escoltar únicament el que reafirma els nostres punts de vista. A ‘Gente hablando’, la transgressió consisteix a provar d’entendre l’altre.¿Què passa quan en una conversa tots dos tenen raó?”, planteja el realitzador.

Tot i que és impossible veure ‘Gente hablando’ sense deixar escapar algun somriure, la sèrie és la creació de Carmona que menys busca la rialla. Antic guionista i col·laborador de ‘Buenafuente’,contrastat monologuista i autor d’espectacles d’humor com ‘Álvaro Carmona en el Molino’, ‘YoSoY’ o ‘Terrat Pack’,el riure ha sigut el seu nord des que va abandonar la universitat poc abans d’acabar la carrera de Dret per deixar-se guiar per una intuïció. “Sempre m’havia divertit fer riure els meus amics i sovint escrivia textos còmics, però ser guionista d’humor em semblavael somni d’un flipat. Fins que vaig decidir provar sort”, explica.

Els vídeos d’‘El intermedio’

De l’encert d’aquella aposta en donen bona prova la seva trajectòria i els vídeos musicals que actualment compon per a‘El Intermedio’, en què passa pel rap més despietat els personatges de l’actualitat. El més recent ha sigut el de l’excomissari Villarejo, a qui va fer rimar la setmana passada a ritme de trap: “Soy un James Bond de garrafón/ quizá por eso ahora estoy en prisión”.

El to satíric de les peces i l’argument de les seves lletres posen contrapunt al seu estil i interessos habituals. “No m’inspira la política, per provocar el riure prefereixo fixar-me en el comportament humà i en les contradiccions que tots tenim. El meu humor és senzill, busca causar l’efecte més gran amb els elements mínims”.

També fa música

Notícies relacionades

Definir Álvaro Carmona com a guionista i realitzador de comèdia no és fer-li justícia, perquè en realitat és un home orquestra de l’espectacle que també compon música –és autor de les melodies que sonen al final de ‘Gente hablando’ i de diverses cançons que es van tornar virals a la xarxa durant la primera meitat d’aquesta dècada– i ésartista gràfic: crea obres conceptuals a partir d’objectes de la vida quotidiana que mostra en exposicions i ven des de la seva pàgina web. “No veig la diferència entre escriure un monòleg, dirigir una sèrie o pintar un quadre. Per mi tot és el mateix”, assegura.

Aquests dies, Carmona està preparant ‘This is philosophy’, un programa divulgatiu sobre filosofia en el qual exerceix de presentador, i ja està donant voltes a la segona temporada de ‘Gente hablando’. “Ho reconec, m’agrada estar en mil coses alhora”, confessa.