MILLOR COL·LECCIÓ A LA MADRID FASHION WEEK

Teresa Helbig: «Dedico el premi a la meva mare, la més 'punky»

La dissenyadora catalana ha mostrat unes 'bruixes' modernes, cosmopolites i apoderades

lmmarco46719774 graf5881 madrid 26 01 2019 la dise adora catalana teresa190129193713 / ZIPI

lmmarco46719774 graf5881  madrid  26 01 2019   la dise adora catalana teresa190129193713
lmmarco46719681 graf5884  madrid  26 01 2019   varias modelos lucen creacion190129193631
lmmarco46719523 graf5876  madrid  26 01 2019   una modelo luce una creaci n 190129193705
lmmarco46719552 graf5878  madrid  26 01 2019   una modelo luce una creaci n 190129193641

/

3
Es llegeix en minuts
Luis Miguel Marco

Teresa Helbig està contenta (Barcelona, 1963). Dilluns va guanyar el premi a la millor col·lecció de la Mercedes Benz Madrid Fashion Week amb ‘I put a spell on you’, una lliçó de mestria en la costura i un fil conductor, el de les bruixes. Però les seves sense escombra ni berruga. Al contrari, apoderades, cosmopolites i divines. 

–Felicitats. Expliqui’m això del seu aquelarre.  

–Hem volgut treure aquesta aura malèfica i hem volgut donar veu a aquestes dones llestes i excèntriques criticades i assenyalades amb el dit. Per això estan maquíssimes. 

–I porten tota la fauna a sobre.

–Exacte. Brodats de mussols, libèl·lules, lèmurs, llops, panteres... la fauna ens acompanya. Molts teixits els hem confeccionat nosaltres al laboratori, que és com anomenem el taller, on treballo amb un equip d’unes 15 persones. Hem encunyat el cuir que és una tècnica preciosa de fer, hem utilitzat llanes i sedes, el plumetti i també hi ha un vestit fet amb boixet en què s’hi han invertit 200 hores de feina. Fins i tot hem arribat a soldar un vestit.

–Dedica el premi a la seva mare que ha complert 80 anys, geni i figura. 

–A la supercap al taller. Ella és la més inspiradora. Ens ha inculcat l’art en la costura, fer les coses bé. I tota la passió que s’hi ha de posar. És la més punky que tenim a casa. Té rock and roll. És la bomba. Jo sento passió per ella. Més que la Pantoja amb la seva. És que aquesta generació ha viscut una vida molt complicada. Aquestes dones són autèntiques supervivents.

–També recorda les clientes.

–És que són les que ens han permès seguir aquests 25 anys i donar-nos ales per fer el que fem. També està dedicat a les dones anònimes que han cosit sempre. Sense el seu ‘savoir faire’ i les seves mans no estaríem aquí.

–¿Vestir una famosa o que la reina Letícia es posi un conjunt seu com ha sigut el cas ajuda?

–Sens dubte. Depenem de la peça i que surti un vestit teu en una revista sempre és benvingut.

–¿Quants helbigs es veuran dissabte a la gala dels premis Goya?

–Doncs uns quants, però no diem qui els portarà perquè fins a l’últim moment no els veus posats. La discreció forma part dels nostres valors i ens agrada respectar-los. 

–Celebritats internacionals estan vestint moda ‘made in Spain’.

–És una meravella. Per a nosaltres és un orgull vestir actrius com Angela Basset o Saoirse Ronan.

I les núvies també recorren a vostè. Una altra assignatura. 

Un vestit de núvia és una peça molt de pell, on t’involucres moltíssim. Per a mi és important que després també segueixi la nostra història d’amor.

–La seva és una cursa de fons. 

–Bé, jo vaig començar d’aparadorista, igual que Armani. I mai vaig pensar que em dedicaria a això. Ho he viscut a casa des de petita perquè la meva mare ha cosit tota la seva vida. Vam muntar l’empresa fa 25 anys, tot i que vam trigar moltíssim a decidir-nos a desfilar. No ho vam fer fins que vam tenir les coses clares, que és com s’ha de construir una marca, amb cara i ulls i amb carisma. A Madrid estem desfilant des del 2009. És la tercera vegada que guanyem aquest premi. Aquesta vegada estava molt clar, em deien molts col·legues.

–Als que comencen en això, ¿què els diria?

–Que no perdin de vista l’ofici. És bàsic. Jo reivindico que la moda no és una cosa superficial, que hi ha ànima i cor darrere de cada peça. Jo estic enganxada a la moda, però m’agrada remarcar que nosaltres estem al marge de la indústria tèxtil, que marquem un territori que no és el del consum ràpid. Nosaltres fem vestits perquè perdurin en el temps.

Notícies relacionades

–¿Com valora programes de televisió com ‘Maestros de la costura’? ¿Coser y cantar todo es empezar?

La veritat és que ho veig com un espai d’entreteniment on poden aprendre alguna cosa. Malgrat això, això ha d’anar acompanyat de més pràctiques o de més escola. Com a programa és xulo i està tenint molt èxit. També és un aparador de moda, que falta ens fa. 

Temes:

Moda Models