VISTA ORAL

Lucía Bosé: "No he robat res. El dibuix era meu"

Ajornat el judici contra Lucía Bosé per l'apropiació d'un 'picasso'

20181105 413481 luciabosejuzgadose 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El judici que anava a celebrar-se contra Lucía Bosé a l’Audiència Provincial de Madrid per un delicte d’apropiació indeguda d’un dibuix de Pablo Picasso s’ha ajornat després que els seus demandants hagin sol·licitat el testimoni del seu fill, el cantant Miguel Bosé, a l’estimar que el seu relat és clau per determinar si l’obra pertanyia a Lucía o no. 

Abans de la vista, un dels germans de la denunciant ha afirmat que el dibuix l’hi va regalar la 'Tata' a Miguel Bosé. No obstant, la seva mare sosté que era seu i no del seu fill. La Sala citarà ara el cantant, que resideix a Mèxic, i assenyalarà de nou la vista.

Mentre la Sala tramitava l’ajornament, s’han viscut moments de tensió al passadís pels insults i retrets entre els familiars dels denunciants i les persones que han anat en companyia de l’actriu. 

"No era un quadro. Era un dibuix i era meu", ha dit a la sortida de la vista oral als periodistes la matriarca de la família Bosé, de 87 anys. L’exactriu italiana ha afegit que està molt tranquil·la, ja que a ella no la posa nerviosa "res".

Abillada amb un barret blau a joc amb els seus cabells, Lucía Bosé s’ha assegut només durant uns minuts al banc dels acusats de la secció 5a abans de l’ajornament. La Fiscalia de Madrid sol·licita una pena de dos anys de presó i una multa de vuit mesos amb quota diària de 20 euros per a Lucía Bosé, a més de la corresponent indemnització a la persona perjudicada que, en aquest cas, són les hereves de la difunta, les seves nebodes Remedios i María Pilar.

L’acusació sosté que Remedios T.M. va ser empleada domèstica de Lucía Bosé durant 50 anys i vivia al seu domicili de Madrid, fins que va morir el 5 d’abril del 1999. Remedios tenia totes les seves pertinences al domicili de l’actriu, entre les quals es trobava un dibuix de Pablo Ruiz Picasso titulat 'La Chumbera', en què es veu una dona amb moltes cames, amb una dedicatòria en la part posterior "per a Reme" i la data 16 de febrer del 1963. ‘La Chumbera’ era el sobrenom que tenia Reme.

El fallit Museu de los Ángeles

La relació entre l’actriu i el pintor malagueny, a qui fascinaven els toros, va ser molt pròxima. El 1958, Picasso va entaular una estreta amistat amb el torero Luis Miguel Dominguín, amb qui Bosé estava casada. Van disfrutar de moltes vacances junts a Espanya i França i va ser el padrí de la seva filla petita, Paola, la petita dels tres fills del matrimoni. 

"Pablo Picasso va ser un molt estimat amic meu i de la meva família i aquesta col·lecció representa molts feliços moments que vam passar junts", va assenyalar al seu dia la mare del clan Bosé sobre la venda de diversos dibuixos del malagueny

Notícies relacionades

Fruit d’aquella amistat, Bosé té una col·lecció de ‘picassos’ entre els quals es troben ceràmiques, gravats, dibuixos i collages, part de la qual va vendre el 25 de juny del 2008 a través de la casa de subhastes Christie’s de Londres. Segons va explicar la matriarca, els beneficis de la subhasta de les obres, 40 en total, els va destinar al Museu de los Ángeles que ella mateixa va fundar a la ciutat segoviana de Turégano i que actualment està tancat.

El cas va arribar als tribunals després d’una denúncia de les nebodes de Remedios, que afirmen ser les hereves d’aquest dibuix. La família Bosé sempre ha afirmat que li sembla "injusta" la demanda.