6 cuineres valoren «el somni» de Carme Ruscalleda

zentauroepp45580679 carme181023194334

zentauroepp45580679 carme181023194334

2
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Carme Ruscalleda tanca dissabte el Sant Pau, amb tres estrelles. I un cert aire d’orfandat tenyeix les cuines. Sis cuineres essencials, amb diferent edat, experiència i reconeixement, responen sobre el llegat de Ruscalleda  

1. ¿Què ha aportat Carme Ruscalleda a la cuina?

2. ¿Què significa per a la gastronomia el final del Sant Pau?

Dominique Crenn. Atelier Crenn, San Francisco, 2 estrelles

1. És una de les millors cuineres del món. Una artista, que durant 30 anys ens ha donat inspiració, creativitat i humilitat.

2. Ens demostra que quan un somni es fa realitat, és moment de buscar-ne un altre. La vida és equilibri, disfrutar i continuar el camí com vulguem.

Begoña Rodrigo, La Salita, València.

1. A més de la seva visió personal de la cuina, el que ha aportat ha sigut esperança a les cuineres al convertir-se en un referent al qual vols arribar, i ens ha permès somiar que qualsevol de nosaltres ho pot aconseguir.

2. Malgrat ser el tancament d’un tres estrelles, que hagi sigut meditat em sembla un encert. Cadascú ha de saber fins on vol arribar i quan és el moment de parar: veurem una Carme molt més activa en altres àmbits.

Fina Puigdevall. Les Cols, Olot, 2 estrelles.

1. Ha elevat la cuina catalana al nivell d’excel·lència, com ho corroboren les set estrelles. És un referent per a la gastronomia catalana i mundial. Ha aportat puresa, sensibilitat, principis, coherència. I, sobretot, molta alegria.

2. La pèrdua d’un gran establiment. D’un establiment amb ànima. Però la vida és canvi, i d’això segur que en sortiran reforçats tots els projectes i iniciatives.

Aizpea Oihaneder. Xarma, Sant Sebastià.

1. Una gran cuinera en un món masculí i la que ens ha obert el camí de les altres dones per poder aconseguir els nostres somnis. Ha sigut valenta al declinar el premi a la millor cuinera del món per no diferenciar els sexes en aquesta professió. És culta, intel·ligent i una gran comunicadora del seu somni. Un exemple a seguir en tots els sentits, com a dona i com a cuinera.

2. Es tanca una etapa plena d’energia i de positivisme que és el que hem rebut els cuiners de la meva generació. Espero algun dia poder estar a la seva altura en l’aspecte humà i que aquest exemple que va transmetre mai acabi.

Elena Arzak. Arzak, Sant Sebastià, 3 estrelles.

1. ¡Ho ha donat tot i ho continua donant tot! És un referent: pel seu amor per la cuina, per la seva visió contemporània i per la seva gran generositat. Sempre tinc presents els seus consells.

2. La gastronomia sempre agrairà l’existència del Sant Pau. Tot i que tanqui, per a mi és com si no ho fes. Entren en una altra etapa i la Carme continuarà treballant amb la seva família, que és el que la fa feliç.

Maca de Castro. Maca de Castro, Port d’Alcúdia, 1 estrella.

Notícies relacionades

1. El fet de liderar com a dona un restaurant d’alta gastronomia i ser tot un referent mundial del Mediterrani.

2. Un altre cicle: es tanca un gran capítol de la gastronomia de la millor manera, amb el desig (ja impossible) per a molts de conèixer la cuina que es feia al Sant Pau.

Temes:

Gastronomia