ESPECTACLE EN DUBTE

Els àngels de Victoria's Secret es repleguen

La pròxima desfilada serà a Nova York després de la caiguda de vendes i les crítiques a la seva imatge

lmmarco45133846 gente  victoria secret instagram180921163910

lmmarco45133846 gente victoria secret instagram180921163910

3
Es llegeix en minuts
Luis Miguel Marco

El xou dels àngels alats de Victoria's Secret continua, però a casa. La firma nord-americana ha anunciat que la pròxima desfilada es tornarà a celebrar a Nova York, el principal escenari en què han desplegat les seves ales des del 1995. No han avançat encara la data, però serà en la segona meitat de novembre, abans del Nadal, la principal època de vendes de llenceria. Ho han fet mostrant a Instagram unes imatges amb models en diferents escenaris de Manhattan.  

Es posa marxa així una complexa maquinària publicitària que tindrà com a colofó un espectacle televisat que oferiran cadenes de gairebé 200 països, la Superbowl de la moda interior. El que han omès és que darrere d’aquest replegament al seu escenari natural hi ha la caiguda de vendes, després de treure pit i buscar acontentar els mercats europeus i asiàtics amb els espectacles a Londres (2014), París (2016) i Xangai, l’any passat. 

Xifres que maregen

És cert que les xifres que maneja aquesta desfilada, amb una audiència potencial de 800 milions de persones, maregen. I que durant tots aquests anys s’ha convertit en un trampolí professional per a les models que anualment es presenten a un exigent càsting. Heidi Klum, Lily Aldridge, Miranda Kerr, Karolina Kurkova, Gisele Bündchen, Adriana Lima, Alessandra Ambrosio, les germanes Hadid, Kendall Jenner i Irina Shayk han estat vinculades a la firma durant anys. Irina fins i tot va confirmar el seu embaràs a la desfilada de París.

Victoria's Secret munta un gran plató pel qual les noeis caminen, ballen i mostren les seves corbes llançant petons a la cambra, sempre rialleres. I per acompanyar la desfilada cada any hi participen alguns dels artistes del moment, com Rihanna, Lady Gaga i Bruno Mars. Un dels moments estel·lars és l’aparició del 'fantasy bra', una peça exclusiva confeccionada amb pedres precioses i valorada en diversos milions de dòlars. La primera s lluir-lo, el 1996, va ser una tal Claudia Schiffer. L’any passat la responsabilitat va recaure sobre la brasilera Lais Ribeiro.

Però sembla que després de tant llançar la casa per la finestra, alguna cosa no funciona. La firma de llenceria travessa dificultats financeres. La realitat és que en les gairebé 1.200 botigues dels Estats Units i el Canadà s’amuntega la roba a la qual no aconsegueixen donar sortida ni tan sols amb les liquidacions. Mesures com prolongar la temporada o oferir tres articles per un han perdut el seu atractiu: fan que sembli que la marca malvèn les seves calcetes i sostenidors. 

La firma va reduir els seus beneficis un 15% el 2017. I un altre senyal preocupant és que aquest estiu no hi ha hagut col·lecció de banyadors amb fotos en platges paradisíaques. Les crítiques a la cosificació del cos femení en un moment en què fins i tot a les passarel·les de models es prescindeixen de la desfilada en banyador tampoc ajuden. La model de talles grans Ashley Graham ha declarat en nombroses ocasions que la firma no promou la diversitat. Els mateixos carrers de Nova York van ser l’any passat escenari d’una desfilada protesta contra Victoria’s Secret i la seva negativa a contractar models de talles que superin la 38. 

Notícies relacionades

YouGov BrandIndex, una companyia d’investigació digital que rastreja la percepció pública de les marques per part del consumidor, ha estudiat com veuen Victoria's Secret les seves clientes: dones d’entre 18 i 49 anys. I els resultats revelen que les compradores habituals de la marca no acaben d’estar satisfetes, amb nivells que no s’havien vist des de l’any 2013, en plena crisi econòmica.

Fa anys que la marca, creada el 1977 pel nord-americà Roy Raymond –es va suïcidar tirant-se pel Golden Gate als 46 anys–, és blanc de les crítiques. Ara veurem qui seran els seus nous àngels. La 'top' brasilera Alessandra Ambrosio va deixar la marca després de 17 anys desfilant amb ells i la seva col·lega Adriana Lima ha assegurat que mai més tornarà a treure’s la roba "per causes buides". Està clar que a l’Olimp alat no tot són plomes, confeti i purpurina.