POLÈMICA A HOLANDA

Guillem d'Holanda pot quedar-se sense caçar

El marit de Màxima d'Holanda tanca durant tres mesos el parc públic Kroondomein Het Loo i l'utilitza com a vedat de caça

lmmarco45089599 gente  koninklijk huis instagram180918142835

lmmarco45089599 gente koninklijk huis instagram180918142835

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les aficions de les cases reials per la caça els poden sortir cares. El rei Guillem d’Holanda es troba ara en el centre de la polèmica per convertir durant tres mesos el parc públic Kroondomein Het Loo en el seu vedat privat de caça. L’assumpte ha tingut tanta repercussió que s’ha portat a la cambra de representants holandesa. 

Carola Schouten, ministra d’Agricultura i Naturalesa, ha demanat que aquesta reserva natural romangui oberta a la tardor, del 15 de setembre al 25 de desembre, que és quan es duu a terme l’activitat cinergètica.

La tradició diu que el monarca holandès desfila el segon dimarts de cada setembre, l’anomenat dia del Príncep, pels carrers de la Haia per inaugurar l’any parlamentari als Països Baixos. Després, té l’hàbit de convidar alguns amics a una "festa" de caça. Tots van cap als dominis reials en el municipi d’Apeldoorn, a uns cent quilòmetres d’Amsterdam, a la recerca de senglars i cérvols.

"La població holandesa hauria de tenir accés durant tot l’any al domini de la corona perquè aquesta àrea és propietat de l’Estat holandès" i perquè l’Estat "paga centenars de milers d’euros anuals pel seu manteniment", ha denunciat la diputada animalista Femke Merel (PvdD), que en els últims anys ha exigit que s’obri el parc al públic per impedir així que el rei i els seus amics "continuïn matant" animals. 

Notícies relacionades

El tema es tornarà a posar sobre la taula, amb una moció, durant el debat dels pressupostos dels Orange aquesta setmana. El Govern s’ha rentat les mans afirmant que és un assumpte del domini de la Corona.

El rei s’ha vist així embolicat en un problema que és políticament molt delicat. La cura de la naturalesa i el benestar animal, i en particular les qüestions relacionades amb la caça, són un tema controvertit als Països Baixos, on hi ha un important activisme de milers d’amants dels animals contra el maltractament d’aquests éssers vius. Això s’ha reflectit, per exemple, en el creixement de set escons del Partit dels Animals (PvdD), segons les últimes enquestes.