COM LA MÍTICA 'PERFORMANCE' DEL 69

Yoko Ono recrea el 'llit de la pau' amb Ringo Starr i Jeff Bridges a Nova York

L'acte va servir per promoure l'activisme estudiantil i l'arribada a la Gran Poma de l'autobús 'Come Together', que des de fa dècades promou les arts i el pacifisme entre els joves

dcb40qjacc9agssalo6r661100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’artista japonesa Yoko Ono, vídua de John Lennon, ha recreat aquest dijous a Nova York un llit de la pau com el que va protagonitzar amb el cantant el 1969 contra la guerra del Vietnam, tot i que en aquesta ocasió s’ha ajagut amb l’ex-Beatle Ringo Starr i l’actor Jeff Bridges.

L’acció pacífica es va celebrar davant de l’Ajuntament de Nova York i pretenia promoure l’activisme estudiantil en homenatge a Lennon, coincidint amb l’arribada a la Gran Poma de l’"autobús educatiu" Come Together, una iniciativa patrocinada per la Fundació John Lennon, que fa dues dècades que recorre el món en el seu nom per impulsar les arts i el pacifisme entre els joves.

Ono, de 85 anys, va baixar de l’autobús entre una gran expectació i fortes mesures de seguretat i, amb ajuda, va arribar a un llit d’impecables llençols blancs al voltant del qual un nombrós grup de joves l’esperava cantant temes dels Beatles.

El cor havia anat incrementant de to mentre l’artista s’hi acostava, però quan van arribar Starr i Bridges al lloc i es van ajeure tots tres junts, entre rialles, es va desencadenar un galimaties total, especialment per la quantitat de flaixos que acaparaven l’escena.

Amb 'Imagine' de fons

Les celebritats van posar mentre s’escoltava Imagine, la revolucionària cançó que Lennon va escriure el 1971 per reclamar la pau i el títol de la qual lluïen molts dels joves en samarretes i pamflets blancs.

Dos d’ells, situats darrere del llit, portaven uns cartells en els quals es llegia “Hair peace” i “Bed peace”, en un intent de recrear amb exactitud la protesta de dues setmanes que van protagonitzar el cantant i l’artista en hotels d’Amsterdam i Mont-real el 1969.

John Lennon i Yoko Ono a la 'Bed Peace' de l’hotel Hilton d’Amsterdam, el 1969. / AP

"Avui és un dia increïble per a mi, finalment em fico al llit amb laYoko", va dir fent broma Starr, el que va ser bateria delsBeatles, i després va recordar l’ambient de "pau i amor" que es vivia als seixanta i va aplaudir la tasca de l’Autobús John Lennon, impulsat per Ono.

L’alcalde de Nova York, Bill de Blasio, va sortir a saludar els artistes i va considerar els llits de la pau un "increïble moment de la història" que "va obrir la ment de la gent” i que després va animar els joves a "ser autors" de la pau al món, i no només imaginar-la.

Contra la violència de les armes

Els organitzadors van donar la paraula a Christopher Underwood, d’11 anys, a qui l’assassinat del seu germà gran el va acostar a l’activisme contra la violència de les armes, segons va revelar, i que va animar a votar els majors d’edat per "canviar un Congrés" al qual no li importa aquest tema, va denunciar.

Notícies relacionades

Després de la protesta pacífica, els artistes es van dirigir a l’autobús, que tutoritza estudiants en arts com la música i que compta amb un estudi de gravació i producció capdavanter per on han passat John Legend Justin Timberlake, entre d’altres.

El bus educatiu es quedarà a Nova York durant un mes i visitarà escoles dels cinc districtes, tot i que la seva tasca començava ja aquest divendres, ja que el fotògraf de músics rock i galerista Henry Diltz compartirà els seus coneixements amb tres estudiants.