DUEL AL CIM DEL RAP

Eminem sacseja el tron de Drake en la seva tornada

El nou àlbum del raper de Detroit desbanca el canadenc com a artista més escoltat del món i ho poso tot cap per avall.

eminem

eminem

3
Es llegeix en minuts
Alexander García Galisteo

Quan Eminem respira puja el preu del pa. Cada vegada que obre la boca, l’artista nord-americà, llegenda viva del hip-hop, un 'rara avis’ que es va obrir pas al món del rap quan aquest era un gènere dominat aclaparadorament per afroamericans, genera debats i comentaris que no deixen indiferent ningú. No li falten feligresos a la seva causa, que l’eleven al nivell d’un déu grec, però tampoc detractors que el qualifiquen de ser un vell passat de moda. A aquests últims ha volgut callar 'Em' amb el seu últim i inesperat àlbum: 'Kamikaze'. El disc, que homenatja en la seva caràtula al grup musical Beastie Boys, va ser llançat el 31 d’agost i en menys de 48 hores va desbancar el raper canadenc Drake com a artista més escoltat del món a Spotify

La cançó In My Feelings de 'Drizzy', que va originar el controvertit challengechallenge, en el qual la gent baixa d’un cotxe en marxa per posar-se a ballar la melodia, ha sigut fulminada 54 dies després pel nou hit d’Eminem, The Ringer, que va sumar més de 5 milions de reproduccions durant el dia de la seva estrena. Una barbaritat a l’abast de molt pocs, sens dubte. I que adquireix una dimensió més èpica si tenim en compte la tibant relació que han tingut els dos artistes, i que representa el xoc entre la vella i la nova escola.

Un cop a l’estómac

Al triomf de caràcter musical cal sumar-li, per tant, la revenja personal de l’artista nascut als barris més humils de Detroit. Amb el seu nou àlbum, Eminem no només ha aconseguit baixar de dalt de tot de l’'olimp' a Drake, sinó que li ha deixat un parell de regals en forma de versos que es claven com punyals. "Posa’m una pista, ho dibuixaré com un llibre de colors. Tens alguns punts de vista, però encara estàs per sota meu. Els meus són més alts, així que quan compares els nostres punts de vista, et passo clarament per sobre. Jo no recito el cor llevat que l’hagi escrit", rapeja 'Em' en un dels seus singles. Al jugar amb la paraula Views (Puntos de vista), que dona nom a un dels discos de Drake, milers de seguidors ja ho han interpretat com un atac que aviva el debat sobre si hi ha terceres persones escrivint les cançons del canadenc.

Eminem ha vomitat tot el seu odi, i ho ha fet tornant als orígens, amb un rap que ho posa tot cap per avall. A través de les seves vitriòliques i sarcàstiques lletres, el raper critica especialment la indústria musical i els nous exponents del gènere, que venen milions "tenint escriptors fantasmes" darrere. En aquest sentit, la seva picabaralla amb Drake no és una cosa nova. "És un bon raper d’estudi, però en una batalla de carrer jo el destrossaria", va declarar 'Em' el 2016. La rèplica de 'Drizzy' no es va quedar curta: "El seu temps ja va passar, és normal per a un gos vell voler tornar a ser el centre d’atenció, intentant atacar el rei".

Tornada als orígens

El retorn d’Eminem al beef beef(atac verbal a altres persones) i al rap més essencialista, com una metralleta, està fent les delícies dels seus fans més acèrrims, alhora que aviva polèmiques entre la resta. L’estrella del’NBA,  Lebron James, forma part dels primers. En el compte d’Instagram d’Eminem es pot veure el jugador de Los Angeles Lakers rapejant les irreverents lletres del seu nou disc, amb la pujada d’adrenalina de qui descobreix alguna cosa que el fascina per primera vegada.

Notícies relacionades

No obstant, el nou treball d’Eminem ha sigut molt criticat, una altra vegada, pels atacs homòfobs. Una polèmica, que ha acompanyat l’artista durant tota la seva carrera, i que va ser posada en dubte per Elton John, que el va defensar el 2013 recordant que 'Em' no associa la paraula "maricon" a "homosexualitat", sinó que la utilitza com sinònims de "puta" o "capullo".

Així, amb les seves llums i les seves ombres, amb els seus admiradors i els seus crítics, amb els seus amics i els seus enemics, Eminem torna a fer el que ha fet sempre, des que era el jove 'blanquet’ que rimava als suburbis de Detroit durant la dècada dels 90: triomfar en el panorama musical. Als seus 45 anys, encara li queden ganes de continuar qüestionant el que ell considera incorrecte, tot i que assegura que com més lluny arriba, més li costa rapejar. 

Temes:

Spotify