LA NOVA 'TOP' DE PELL FOSCA

Adut Akech, la model refugiada de Chanel

La noia de 18 anys és la nova protegida de Karl Lagerfeld

lmmarco44598561 gente adut akech instagram180809154033

lmmarco44598561 gente adut akech instagram180809154033

3
Es llegeix en minuts
Luis Miguel Marco

Quedin-se amb aquest nom i aquest rostre d’ulls marrons: Adut Akech Bior, una de les models més sol·licitades aquest any. Va debutar amb Saint Laurent fa dues temporades desfilant en exclusiva per a la firma. Però la fama li ha arribat amb Chanel i Karl Lagerfeld. Ella és la protagonista absoluta de la nova precol·lecció de tardor-hivern. L’eixerit ‘kaiser’ de la moda la va escollir a ella per obrir la seva desfilada de la col·lecció creuer i per tancar la d’alta costura, juntament amb ell i vestida de núvia amb un vestit verd menta amb jaqueta, faldilla llarga i tocat amb vel. Tot un privilegi reservat a les models més importants del moment.

Adut Akech també és imatge de la campanya estiuenca de Zara i del nou de Versace. Ha desfilat per a Prada, Calvin Klein, Giambattista Valli, Valentino, va estar a la Gala del Met que organitza 'Vogue' i no para de copar portades en revistes de moda. Per la seva bellesa exòtica i també per la seva història: és una refugiada del Sudan del Sud.

"Soc una refugiada. És el que soc i no m’avergonyeixo ni m’enfado per això. Sí, soc ciutadana australiana i soc sud-sudanesa australiana, però continuo sent una refugiada", assegurava la noia l’any passat en una entrevista al diari britànic 'The Guardian'. Akech, implicada en la lluita contra les armes de foc, va reivindicar la seva condició de refugiada quan un programa de televisió va rebre crítiques a Austràlia per retratar-la com a tal.

Per això també després de la impactant desfilada del juliol passat de Chanel al Gran Palais de París, on per cert hi havia Penélope Cruz a primera fila, la model enviava a més un missatge en el seu compte d’Instagram animant els seus seguidors a mantenir-se drets davant de l’adversitat. "Poc importa d’on vingueu o a on aneu. No perdeu la passió ni la perseverança i, sobretot, no abandoneu mai perquè acabareu aconseguint el vostre somni", escrivia.

Des que amb 16 anys va començar en aquest món està disfrutant d’un moment dolç. "Crec en els àngels, en els superherois, en els miracles, en la bona sort i en la meva mare", assegurava Akech a Instagram. Però no s’oblida que va aprendre a llegir i escriure gràcies a la seva germana gran, l’única dels cinc germans que podia assistir a l’escola al camp de refugiats on vivien. "Aprofitàvem la llum del dia per practicar perquè a la nit només teníem un llum d’oli", ha recordat. Parlava de Kakuma, a la frontera entre Kenya i Uganda, un campament de refugiats que acull fugits de la guerra civil del Sudan.

Notícies relacionades

I és que Adut Akech va passar per diferents campaments de l’ONU fins que als 7 anys va arribar amb la seva família a un a Adelaida (Austràlia). Allà un caçatalents li va assegurar que el seu futur estava a les passarel·les. No es va equivocar, i això que no les tenia totes. "La meva pell és molt fosca, fins i tot per als paràmetres d’altres persones de color. Ara que estic vivint a Nova York, la gent em para pel carrer, sobretot els afroamericans, i em diuen que tant de bo la seva pell fos com la meva. És com la xocolata més pura", explicava la jove a 'Vogue Italia'.

Precisament la seva fotogènia i aquest to de pell és el que ha convençut una indústria que s’ha autoimposat apostar per la diversitat a les passarel·les. Segons un estudi de 'The Fashion Spot', una de cada tres models no és blanca aquesta temporada i les noves deesses negres, capitanejades per Adut Akech, Shanelle Nyasiase i Anok Yai -també sudaneses, per cert–, arriben disposades a seguir el camí que van emprendre noms mítics com Iman, Naomi Campbell i  Alek Wek per revolucionar la indústria. "Tot i que encara queda molt per fer. ¿Ha vist moltes models negres venent un perfum?", es pregunta Akech en veu alta.