UN AMOR A CONTRACORRENT

Viatge a l'enamorament sobtat de Brigitte Macron

Un documental repassa els anys en què la primera dama francesa es va enamorar del jove Emmanuel Macron

ecarrasco41148713 french president emmanuel macron and his wife brigitte talk 180617164108

ecarrasco41148713 french president emmanuel macron and his wife brigitte talk 180617164108 / CHARLES PLATIAU

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Ha passat gairebé mig segle des del suïcidi d’una professora de francès de 32 anys enamorada d’un alumne de 16. Vivia a Marsella i es deia Gabrielle Russier. La història va commocionar tant la societat francesa que la premsa va preguntar per aquest assumpte al president en persona de la República. George Pompidou, que portava tres mesos al poder, va respondre recitant un poema d’amor de Paul Éluard: “Comprenne qui voudra”. Que vindria a dir “qui vulgui, ho entendrà”.

A França agraden històries com aquesta, que semblen tretes d’una novel·la de Stendhal. Per això el documental emès aquesta setmana per France 3 sobre Brigitte Macron l’han vist 3,2 milions de francesos. La primera dama els fascina. “És Gabrielle Russier a l’Elisi”, resumia a France Inter Virginie Linhart, directora de ‘Brigitte Macron, una novel·la francesa’. La pel·lícula és políticament correcta, dura hora i mitja i no revela res que no sigui imaginable en una relació que va trencar els codis socials de la conservadora burgesia de províncies en què van créixer els dos personatges principals. Una mica com Louise de Rênard i Julien Sorel a ‘El roig i el negre’.

El dia de la confidència

A hores d’ara, tothom sap que Brigitte va conèixer el jove Emmanuel quan ella dirigia el club de teatre de l’institut catòlic d’Amiens on va estudiar el futur president. Gràcies al documental descobrim que va ser al finalitzar la representació d’‘El Art de la Comèdia’, d’Eduardo de Filippo, a la primavera de 1994, quan l’alumne es va confiar a la mestra.

Brigitte i Emmanuel Macron es fan un petó en un acte públic. / AFP

Notícies relacionades

“Aquella tarda, malgrat l’èxit de l’obra, Brigitte Auzière no pot alegrar-se’n. Emmanuel Macron, de 16 anys, li acaba de declarar el seu amor”, diu una veu en ‘off’. El que passa després és l’inici de l’idil·li que, malgrat els obstacles, acaba en casament 14 anys després. Brigitte Macron era i continua sent la quinta essència de la burgesia catòlica de dretes de la Picardia francesa que freqüenta París. Però té un costat transgressor que va atreure l’autora del documental.

Valors tradicionals

 “Estava intrigada per un personatge que havia canviat la seva vida de manera increïble,  que assumia el seu amor i la seva edat amb valor. Hi va haver una immensa deflagració amorosa, però és veritat que és un personatge clàssic que no té res de revolucionari”, comenta Virginie Linhart. “Vaig trobar interessant veure que l’amor permet fer coses increïbles, però que no ha canviat Brigitte Macron. Continua sent una dona extremadament oberta amb valors molt tradicionals que s’esborra darrere del seu marit. Avui el que li interessa és que ell tingui èxit”, afegeix.