REVELACIÓ EN UN ARTICLE

El calvari de Junot Díaz, violat als 8 anys

L'escriptor que va guanyar el Pulitzer el 2008 relata el trauma que el va portar a punt de suïcidar-se

ecarrasco8332130 barcelona  9 6 2008      fotografia   guillermo moliner  hot180410201611

ecarrasco8332130 barcelona 9 6 2008 fotografia guillermo moliner hot180410201611 / GUILLERMO MOLINER

2
Es llegeix en minuts

L'escriptor dominicà-nord-americà Junot Díaz, guanyador el 2008 del Premi Pulitzer, relata el calvari que ha enfrontat en els últims anys, en què fins i tot va intentar suïcidar-se, després d'haver sigut violat quan era un nen. "Vaig ser violat quan tenia 8 anys. Per un adult en qui realment confiava", revela l'autor de 'La maravillosa vida breve de Óscar Wao' en un article publicat a la revista 'The New Yorker' sota el títol 'The Silence: The Legacy of Childhood Trauma'. (El silenci: el llegat d'un trauma infantil).

Díaz, de 49 anys i oriünd de Santo Domingo, narra com aqeust fet, del qual mai va parlar amb els pares o coneguts durant la seva infància, adolescència i fins i tot ja d'adult, va aparèixer després que un admirador, que identifica com a "X", li va preguntar en veu baixa si l'abús sexual a què al·ludeix als seus llibres li va passar a ell. "Em vas agafar completament per sorpresa", va assegurar Díaz en una espècie de conversa amb "X", a qui no va respondre llavors mentre firmava llibres i de qui va decidir passar per atendre el següent, però qui es converteix en una espècie de destinatari del seu escrit.

No hi ha pàgines per descriure-ho

Sobre l'abús, admet que, sota intimidació, terroritzat i confós, va tornar l'endemà allà on hi havia el seu atacant, que el va tornar a violar. L'autor d''El ahogado' (1996), que explica que "no hi ha prou pàgines en el món" per descriure el que li va fer aquella violació, es refereix a la depressió que patia quan tenia 11 anys, o els canvis d'humor durant la seva adolescència.

Notícies relacionades

Així com als problemes a l'escola, que la seva família, on és el tercer de cinc fills, va suposar que es devien a ser "un pobre boig". També destaca com la carta d'acceptació a la Universitat Rutgers (EUA) el va salvar de les seves idees suïcides i va alleujar la seva situació ja que es va dedicar a córrer, aixecar pesos i a fer-se "popular".

El punt d'inflexió

Però va ser la relació amb una noia amb qui va comprar un apartament a Harlem (Nova York) i fins i tot va planejar tenir fills, la que va suposar un punt d'inflexió. La relació es va acabar després que ella descobrís les seves relacions amb altres dones i des d'aleshores es va sumir en una etapa en què va tocar fons i fins i tot va intentar llançar-se des del terrat d'un apartament. Se'n va sortir amb el suport dels seus amics i un "gran terapeuta". I gairebé una dècada després, Díaz afirma que assisteix a teràpia dues vegades per setmana, no beu alcohol, manté una relació i s'ha atrevit a parlar del seu passat.