DENÚNCIA A 'THE NEW YORK TIMES'

Gairebé una trentena de models masculins acusen Mario Testino i Bruce Weber per assetjament sexual

Denuncien que els fotògrafs els masturbaven i els demanaven nus innecessaris

Els famosos fotògrafs de moda Bruce Weber i Mario Testino.

Els famosos fotògrafs de moda Bruce Weber i Mario Testino. / Matt Sayles, Michael Sohn (AP)

3
Es llegeix en minuts

Gairebé una trentena d'homes, entre models i assistents, van declarar haver sigut objecte d'assetjament sexual i abús de poder per part dels prestigiosos fotògrafs de moda Bruce Weber Mario Testino en una exclusiva publicada aquest dissabte per The New York Times.

Són 15 els models en actiu o retirats que van acusar el nord-americà Weber, de 71 anys, de "nuesa innecessària i comportament sexual coercitiu".

En el cas del peruà Testino, de 63 anys, 13 assistents i models van al·legar acostaments sexuals en incidents des de mitjans dels 90 que incloïen tocaments i masturbacions.

Gene Kogan, que va treballar com a agent per a una agència de models entre el 1996 i el 2002, ha declarat al diari que era una pràctica comuna avisar els models sobre la reputació d'algun fotògraf, però si rebutjaven feines amb Bruce Weber ja podien "fer les maletes i anar a treballar a un altre sector".

Polèmiques campanyes als 90

Testino, que ha retratat celebritats i membres de la reialesa britànica, va ser objecte de queixes pel seu comportament en campanyes per a Gucci als anys 90 per part de dos models.

Jason Fedele, que va aparèixer en aquestes campanyes, ha assenyalat que "si volies treballar amb Mario havies de fer una sessió nu al Chateau Marmont", i que semblava calibrar quins "moviments" podrien funcionar en l'àmbit sexual.

"Depredador sexual"

El successor de FedeleRyan Locke, va qualificar Testino de "depredador sexual", i va recordar que en una sessió de fotos al llit Testino va fer fora el personal de la sala, va tancar la porta i va pujar-li a sobre. Locke diu que se'n va poder desempallegar i sortir de l'habitació.

El dissenyador Tom Ford, que llavors treballava per a Gucci, va declarar al diari que no estava present en aquest incident i que se solidaritzava amb les víctimes d'assetjament, però va matisar que si un fotògraf necessita una presa d'un model al llit hi ha "pocs angles" des d'on fer-la.

No obstant, exassistents del fotògraf van assegurar al NYT que aquest seguia un patró que consistia a contractar homes joves i habitualment heterosexuals a qui sotmetia a acostaments cada vegada més agressius.

En hotels, avions i cotxes

"L'assetjament sexual era una realitat constant", ha dit Roman Barrett, exassistent de Testino, que va acusar el fotògraf de tenir conductes inapropiades en habitacions d'hotel, als seients del darrere dels cotxes i en vols en primera classe.

Pel que fa a Weber, alguns models han explicat al diari que convidava professionals joves al seu hotel i els feia fer "exercicis de respiració" en què els passava les mans per tot el cos.

Un d'ells, Robyn Sinclair, va assenyalar que tot i que no hi va haver sexe entre Weber i ell, "moltes coses van passar", entre elles tocaments i abusos sexuals, segons els quals ell li va posar els dits a la boca i li "va agafar les seves parts privades".

Weber, juntament amb un agent i una productora, va ser demandat al desembre al tribunal suprem de Nova York per Jason Boyce, un model que l'acusa d'haver-lo "grapejat i besat".

La seva advocada, Lisa Bloom, que va representar el productor Harvey Weinstein durant les seves primeres acusacions d'assetjament, va esmentar en l'anunci de la demanda que un model company de pis de Boyce, Mark Ricketson, acusava Weber d'haver-lo conduït a un exercici "inapropiat" el 2005, quan tenia 18 anys.

Sorpresa davant les acusacions

Representants dels dos fotògrafs han dit que estaven consternats i sorpresos per les acusacions.

Notícies relacionades

En un comunicat al diari, Weber va assegurar que ha fet servir els exercicis de respiració i fotografiat milers de models despullats però "mai" va tocar a ningú "inapropiadament".

Per la seva part, la firma legal que representa Testino va discutir la credibilitat de les persones que es van queixar d'assetjament i va assegurar que diversos exempleats amb qui van parlar estaven "sorpresos" i "no podien confirmar cap d'aquestes al·legacions".