DOCUMENTAL DE LA BBC

La corona que podia trencar el coll a Isabel II

La reina d'Anglaterra revela secrets del dia de la seva coronació en una entrevista insòlita

ecarrasco245221 que04 19530602 london  united kingdom   files  a file pictur180112203418

ecarrasco245221 que04 19530602 london united kingdom files a file pictur180112203418 / STR

3
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

Portar la corona imperial, un dels símbols de la monarquia britànica, és una tasca pesada, segons Isabel II, que no parla en sentit figurat. «Et pot trencar el coll», confessa la reina de 91 anys, amb franquesa inesperada, en un documental que la BBC emetrà avui.

Les diferents i valuosíssimes corones que ha hagut d’utilitzar al llarg del seu extens regnat, pesen tant que obliguen a prendre precaucions. «No pots abaixar el cap per llegir el teu discurs,has de fer pujar el text perquè contràriament t’arrisques a trencar-te el coll», afirma la sobirana. «Hi ha alguns inconvenients amb les corones. Però són objectes molt importants», afegeix.

Quan estan a punt de complir-se 65 anys de la seva coronació, el mes de juny vinent, Isabel II ha concedit una insòlita entrevista, en què recorda les anècdotes d’aquella cerimònia a l’abadia de Westminster, retransmesa en directe per la televisió, un mitjà incipient, que feia els seus primers passos al Regne Unit. Malgrat les estretors de la postguerra, la posada en escena va ser esplendorosa. La Imperial State Crown, que va portar llavors i ha tornat a portar moltes vegades després en les grans cerimònies, com l’obertura del Parlament, pesa 1,28 quilos i consta de 2.868 diamants, 17 safirs, 11 maragdes i 269 perles.

D’inspiració victoriana, dissenyada per a la coronació del seu pare, el rei Jordi VI, després de la seva mort la mida va ser reduïda en altura, perquè semblés més femenina i més ben adaptada al cap de la jove reina, que amb prou feines tenia 27 anys quan va pujar al tron. «¿Oi que és molt més petita?» assenyala Isabel II, al documental titulat La coronació, d’una hora de durada. «Afortunadament el meu pare i jo tenim la mateixa forma de cap. Però un cop te la poses, la la dus posada. Has de mantenir el cap dret».

Atrapada a l'alfombra 

La filmació és fruit de la col·laboració entre la BBC i el Royal Collection Trust, que té al seu càrrec la protecció de milions d’antiguitats i peces d’art en nom de la nació. El rodatge va tenir lloc majoritàriament al Palau de Buckingham, on van ser traslladades dues de les corones que habitualment estan custodiades a la fortalesa de la Torre de Londres.

Les declaracions de la reina, que parla distesament i amb humor, es barregen amb imatges d’arxiu, que recreen aquella històrica jornada. La monarca portava aquell dia un vestit de seda brodat amb or, plata i perles, que pesava massa. En un moment donat, recorda, va quedar atrapada en una espessa alfombra. «No podia moure’m en absolut», comenta entre rialles la reina. També es queixa del confort que oferia la carrossa amb la qual va recórrer els carrers de la ciutat de Londres. «Horrible. No està feta per viatjar en absolut».

Notícies relacionades

El documental descobreix com les joies de la corona van ser amagades sota terra després de ser dipositades en una capsa de galetes, durant la segona guerra mundial, per evitar que poguessin caure en mans dels nazis. La capsa, que era de la marca Bath Oliver, va ser enterrada al castell de Windsor. L’operació la va organitzar enmig del màxim secret el rei Jordi VI i només ara ha sigut desvelada gràcies a unes cartes conservades als arxius reials.

Ni la mateixa Isabel II, que llavors tenia amb prou feines 14 anys, sabia la història. Sobre el que va passar llavors amb les joies hi ha hagut molts rumors, com que havien sigut enviades al Canadà o amagades en una cova a Gal·les.