concurs

Miss Perú: "Una menor mor cada 10 minuts víctima d'explotació sexual"

Les 23 candidates a coronar-se reines de la bellesa andina desgranen les alarmants xifres de violència masclista que arrasen el país sud-americà

zentauroepp40755961 romina lozano171031110633

zentauroepp40755961 romina lozano171031110633

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

"Les meves mides són 82 feminicidis i 156 temptatives des de començament d'any". Aquestes han sigut les paraules de presentació de Karen Cueto, candidata de Lima a Miss Perú 2018. En lloc de donar les seves mides de pit, cintura i maluc, les 23 finalistes a ser elegides representants de la bellesa del país sud-americà han donat les xifres dels casos d'assassinats i violència masclista a l'Estat andí. I les dades són alarmants: el 70% de les dones han patit en l'últim any assetjament sexual al carrer i una menor mor cada 10 minuts víctima de l'explotació sexual.

Romina Lozano, guanyadora del concurs, li han preguntat com combatre els assassinats de dones. "Proposo crear una base de dades amb les dades de cada agressor, no només de feminicidi, i poder protegir-nos", ha sigut la seva resposta.

I és que l'organització peruana del certamen de bellesa, un concurs que sempre ha sigut qualificat de masclista, s'ha volgut sumar aquest any a la lluita. "No més violència: aquest és el missatge que volem donar en aquest Miss Perú", ha assegurat el presentador Cristian Rivero després de la declaració de les 23 participants, diumenge passat a la nit. "No volem un país amb més violència. No es tracta només d'aquestes 23 dones. Es tracta de totes les dones que tenen dret i mereixen respecte", ha afegit.

Música i titulars de premsa

L'organització ha fet un pas més en el seu compromís contra la violència de gènere, i mentre les concursants desfilaven en banyador, la cantant peruana Leslie Shaw interpretava la cançó Siempre más fuerte -un himne contra la violència sexista- i les pantalles darrere d'elles reflectien titulars de diaris locals amb notícies sobre violència contra les dones.

Notícies relacionades

Una de les organitzadores de l'esdeveniment, Jessica Newton, Miss Perú 1987, ha assegurat al diari Perú 21Perú 21 que el seu objectiu és convertir el concurs en una plataforma que empoderi la dona i acabar amb l'estereotip de què són víctimes les models. "Moltes persones assumeixen que una és tonta per ser model. Ens toca demostrar el contrari. És hora que els mitjans deixin d'assenyalar amb el dit les dones".

El hashtag #MisMedidasSon ha sigut trending topic al Perú i ha sigut notícia en diversos mitjans locals. Molts usuaris de Twitter han criticat que, per denunciar la plaga de la violència masclista, es faci desfilar dones en biquini.