COMUNICAT OFICIAL

Enric de Dinamarca pateix demència

El marit de la reina Margarida va sorprendre a l'estiu quan va dir que no volia ser enterrat amb la seva dona

lmmarco39979101 file photo  filer from 2014 shows danish prince consort henr170906182423

lmmarco39979101 file photo filer from 2014 shows danish prince consort henr170906182423 / SCANPIX DENMARK

1
Es llegeix en minuts

El príncep Enric de Dinamarca, marit de la reina Margarida, pateix demència, cosa que li provoca «alteracions en el seu comportament, en les seves reaccions, judici i vida sentimental, i influeix en com es relaciona amb la resta del món», segons un comunicat emès ahir per la Casa Reial danesa. El príncep, de 83 anys, que ja estava apartat de gran part de les seves activitats públiques, va sorprendre aquest estiu quan va declarar que no volia ser enterrat amb la seva dona a la catedral de Roskilde i que estava insatisfet amb el seu paper de consort.

«Després d’un llarg seguiment i d’una sèrie d’exàmens mèdics realitzats a finals d’agost, els especialistes de l’Hospital del Regne han arribat a la conclusió que sa altesa reial el príncep Enric pateix demència», indica el comunicat de la Casa Reial de Dinamarca.

El diagnòstic implica «un debilitament en les funcions cognitives» més gran que el caldria esperar en una persona de la seva edat. La malaltia comportarà una reducció de la seva activitat pública, ja disminuïda des que es va jubilar fa un any i mig. «El desig de la reina i la família reial és que el príncep tingui la tranquil·litat que la situació exigeix», conclou el comunicat.

Notícies relacionades

Enric, francès de naixement, va sorprendre fa un mes quan va declarar que trencaria amb la tradició que les restes dels monarques i els seus cònjuges descansin a la catedral de Roskilde, a l’est de Dinamarca. El motiu, confirmat per la pròpia institució, era la seva coneguda insatisfacció amb el paper que té a la família reial, ja que s’havia ignorat el seu desig de ser rei consort i no príncep.

La controvèrsia va fer un gir quan Enric va declarar en una entrevista que la seva dona el prenia «per tonto» i que li faltava el respecte. «Si vol que m’enterrin amb ella, ha de fer-me rei consort. Punt. Tant me fa», va dir llavors Enric. La Casa Reial no va reaccionar oficialment, malgrat que el príncep hereu Frederic va admetre en públic sentir-se «molt trist» per la decisió del seu pare de no voler ser enterrat al costat de  la reina, de 77 anys.