UN DOCUMENTAL REVELA LES MISÈRIES DE LA RELIGIÓ CREADA PER L. RON HUBBARD

Tom Cruise, el costat fosc de l'heroi

L'actor, de 55 anys, segueix sent una estrella del cine d'acció i es manté fidel a la controvertida Església de la Cienciologia

tecnicomadrid39710703 file photo  actor tom cruise arrives for the german premiere

tecnicomadrid39710703 file photo actor tom cruise arrives for the german premiere

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

té 55 anys, un magnètic somriure i per a molts encara un indiscutible sex appeal. Malgrat que la seva època de glòria ja va passar, segueix conservant les ganes de pencar. El cap de setmana que ve estrena a Espanya Barry Seal: el traficante, mentre roda (trencant-se un turmell en una escena d’acció) la nova entrega de Missió impossible. Els anys 80 i 90 fueron seus: Top gun, Rain man, Risky business i, sobretot, Magnòolia, on es va convertir en un guru masclista i li va atorgar una nominació a l’Oscar.

  

Han passat els anys, però Tom Cruise segueix tenint fusta de líder. Al plató i en el púlpit de la Cienciologia. El documental Going clear: Scientology and the prison of belief –produït el 2015 per HBO, presentat a Sundace i disponible ara a Netflix– posa els pèls de punta. Ni Cruise ni el seu col·lega John Travolta –un altre membre destacat de la Cienciologia– han volgut parlar davant les càmeres. Tampoc el president de la institució, David Miscavige, íntim amic de Cruise.     

EXTORSIONS I ESTAFES

Amb testimonis esgarrifosos d’ex alts càrrecs de l’organització, el documental dissecciona el desenvolupament de la Cienciologia, inventada per L. Ron Hubbard, un escriptor de ciència-ficció barata mort el 1986 i davant la imatge del qual Cruise sempre realitza la salutació militar. Baralles, persecucions, maltractament, extorsions, mentides, estafes a Hisenda… Going clear és una pel·lícula que fa por.

    

La mateixa por que devia passar Nicole Kidman, la primera dona de Cruise. Es van casar el 1990. Ella tenia 23 anys. El pare de l’actriu era un cèlebre psicòleg, professió considerada enemiga per la Cienciologia. «Nicole mantenia una estupenda relació amb el seu pare i això la va convertir en una persona perillosa», segons els autors del documental, dirigit per Alex Gibney.

    

El taquiller matrimoni va posar rumb a Anglaterra per rodar Eyes ­wide shut a les ordres d’un director de culte com Stanley Kubrick. La cinta es va estrenar el 1999 i la campanya promocional explotava el morbo de veure les dues estrelles lleugeres de roba. Precisament va ser durant el rodatge quan les coses es van complicar entre ells. En aquella època, Cruise ja no tenia tant contacte directe amb el líder de la Cienciologia, però aquest va ordenar «portar-lo de tornada». Mark Rathbum, destacat membre de l’organització, de la qual va sortir el 2004 escaldat, dolgut i apallissat, confessa en el documental que va propiciar la ruptura de la parella. ¿Com? «Amb moltes auditories». Auditoria és el que la Cienciologia anomena una espècie de sessió de teràpia en la qual l’auditor anima la persona tractada a anar-li explicant la vida (inclosos secrets íntims mai confessats).

    

«Escrivia informes d’aquestes sessions i els enviava a David Miscavige [president de l’organització]. Aquests informes parlaven de la vida sexual [de Cruise] i de com era de pervertit», diu Rathbum, que també confessa haver contractat detectius per investigar Kidman, a la qual van punxar fins i tot el telèfon (un tema que l’advocat de Cruise nega). 

    

Després d’11 anys de matrimoni, Kidman i Cruise es van dir adeu. Una vegada divorciat, a ell li van fabricar una altra nòvia (cienciòloga, és clar): l’estudiant Naz Boniadi. «Li van comprar roba per valor de 20.000 dòlars, li van treure l’aparell de les dents, le van tenyir els cabells al gust de Cruise i al cap d’un mes ja vivien junts».

     INFORMACIÓ SENSIBLE

Notícies relacionades

De manera subtil, el documental ve a dir que la jerarquia de la Cienciologia posseeix informació sensible de Cruise i de Travolta. Arxius que, en un moment donat, ¿podrien servir per extorsionar-los en cas que algun dels dos volgués desertar?

    Els que sí que s’han assegut davant les càmeres de Going clear són el cineasta Paul Haggis (Crash) i Spanky Taylor, exassistent de Travolta. El que expliquen no fa por. Fa esgarrifar.