Stefan Cernetic

La fabulosa història del príncep estafador

El 'petit Nicolás' de la reialesa europea és un buscavides que diu ser l'hereu de Montenegro. La policia l'acusa d'haver enganyat cardenals, nobles, actors i esportistes

zentauroepp39005731 mas periodico stefan cernetic170623152137

zentauroepp39005731 mas periodico stefan cernetic170623152137

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Segons el dia en què el fotografiessin, Stefan Cernetic ha tingut l'aspecte de descurat periodista gastronòmic, de defraudador camuflat, d'enviat de Trip Advisor, d'amable entretenidor de gent gran i de relacions públiques especialitzat en banquers i aristòcrates, com encara es pot veure en vídeos de la seva web. Ni sobre el nom d'aquest desconegut italià hi ha certeses. D'acord amb el Registre Civil d'Itàlia, va néixer a Trieste l'any 1960 amb un italianíssim Stefano, encara que després s'hagi fet anomenar Stefan i Stephan, i el seu cognom hagi aparegut com De Cernetic, Crnojevic o fins i tot Tchernetich. La seva capacitat no és fortuïta. Stefan Cernetic -així l'anomenarem en endavant per facilitat- és un camaleó. La seva última disfressa: com a príncep hereu al tron d'una monarquia europea. La de Montenegro, precisament.

CARDENALS, ACTORS, NOBLES I ESPORTISTES

L'engany l'han destapat els 'carabinieri' italians i la veritat és que, en un país on abunden les notícies excèntriques, la revelació no ha provocat grans desassossecs. Els que han manifestat més sorpresa han sigut les seves víctimes, la majoria famosos, esportistes, actrius, polítics, aristòcrates i fins i tot cardenals. Tots personatges amb els quals Cernetic havia aconseguit establir una relació, que el rebien, l'escoltaven i (sembla) alguns fins i tot el van gratificar pels seus serveis en actes i festes. "Pel que he sabut a través de la premsa, no només va aconseguir enganyar un servidor, sinó moltes personalitats rellevants", ha dit Emilio Romanialcalde de Monopoli, i un dels pocs que van admetre haver caigut en la teranyina de Cernetic.

Segons els agents de Bríndisi, que van anar darrere les seves empremtes durant 10 mesos, va ser fa dos anys, potser tres, quan es va convertir en príncep. "Abans d'això, es dedicava a altres ocupacions", diu fent broma un policia de l'operatiu a preguntes d'aquest diari. "No és un principiant, és un reincident, com ho demostren els seus antecedents. Llàstima que Montenegro sigui una república i que ja existeixi un verdader príncep de Montenegro, que no és ell", precisa. El tennista Novak Djokovic, el cardenal Pietro Parolin, l'aristòcrata Albert II de Mònaco i Carlota Casiraghi, el genet Ali bin Khalid Al-Thani, de la poderosa dinastia de Qatar, l'actriu Ramona Badescu, i fins i tot la germana de la reina SofiaIrene de Grècia, figuren entre els personatges que van estar amb ell i que apareixen als centenars de fotografies de famosos de la seva pàgina web i també als seus perfils a Facebook.

"EM VOLEN DESACREDITAR"

Notícies relacionades

El 20 de juny del 2015, a la localitat costanera de Santa Margherita Ligure, va arribar al seu zenit. Perfectament vestit amb un esmòquing, li van fer una fotografia mentre recolzava una llarga espasa de metall sobre l'espatlla d'una espectacular melena rossa. La dona era ni més ni menys que Pamela Anderson, la mítica C. J. Parker de 'Los vigilantes de la playa', a qui acabava de nomenar "comtessa dels lliris", pels seus mèrits, va dir, "en favor de la protecció de la biodiversitat marina". "Sí, he obtingut un títol", va confirmar després Anderson en un programa de televisió. A més d'això, Cernetic també organitzava festes en diferents localitats a les quals es podia accedir pagant grans sumes de diners.

No obstant, el joc es va acabar el 14 de juny passat, amb tres registres que la policia va portar a terme a primera hora del matí a Avellino (sud d'Itàlia) i Torí i Bèrgam (nord), en què se li van incautar segellspassaports i fins i tot un luxós vehicle amb banderetes com els que fan servir els diplomàtics d'alt rang. Els 'carabinieri', que no l'han arrestat, van emprendre la investigació l'agost passat, després que l'Ambaixada de Montenegro alertés que un desconegut -"no sé qui és aquest home", va dir l'ambaixador- es feia passar per un representant de Montenegro i fins i tot anava amb algú que deia ser l'"ambaixador". Contactat per aquest diari, Cernetic assegura ser víctima d'un "complot dels serveis secrets" que, segons ell, el volen "desacreditar". "Hauria d'entrar en política", afegeix. Mentrestant, el cas recau ara sobre la taula del fiscal de Bríndisi.