INVESTIGUEN LA SEVA FUNDACIÓ DE DEFENSA DE LA NATURALESA

DiCaprio, esquitxat en un escàndol financer

El Departament de Justícia dels EUA sospita que l'actor ha rebut donacions de persones connectades amb un cas de malversació de fons

jgblanco27844963 icult pelicula  el lobo de wall street160831190407

jgblanco27844963 icult pelicula el lobo de wall street160831190407

2
Es llegeix en minuts

Si un segueix Leonardo DiCaprio a Instagram, veurà que totes les seves entrades són fotos impactants amb crides desesperades a la conservació del planeta. Doncs bé, sembla que a l’estrella de Hollywood l’ha esquitxat ara una trama financera que està tacant la seva fundació amb fins ecològics.

DiCaprio Foundation està sent investigada per les autoritats nord-americanes, segons ha recollit el diari Le Monde, pels diners rebuts per persones connectades amb un cas de malversació de fons procedents de Malàisia. El protagonista d’El lobo de Wall Street de moment no s’ha pronunciat.

El 25 d’agost passat, The Bruno Manser Fonds, una fundació malàisia que es dedica a tasques de filantropia per a la protecció dels boscos tropicals a Borneo, ja va publicar a la seva pàgina web una carta oberta dirigida a Leonardo DiCaprio en què li exigia expressament que torni« tots els diners rebuts per aquests criminals de guant blanc». I s’acusava el protagonista d’El renacido de doble moral per haver acceptat les donacions de persones vinculades a casos de corrupció. «Tot això perjudica la seva credibilitat. És diner brut», exposa.

Segons diversos mitjans nord-americans, el Departament de Justícia dels Estats Units està investigant des de fa mesos la fundació amb l’objectiu de congelar tots els béns associats amb aquest presumpte frau de fuga de capitals. I encara que no hi ha una acusació formal, es creu que la fundació mediambiental de DiCaprio ha rebut múltiples donacions de diversos milions de dubtosa procedència per part de l’empresari malaisi Jho Low, amic de l’actor.

EL LLOP DE L’EXTREM ORIENT / La investigació cita Riza Aziz com un dels artífexs de la trama financera. Riza Aziz és el gendre del primer ministre malaisi i cofundador de la companyia que va produir la pel·lícula El lobo de Wall Street, dirigida per Martin Scorsese. La documentació que gestionen les autoritats no implica directament DiCaprio. Tampoc suggereix que sabés que els diners rebuts fossin fruit d’una activitat criminal.

The Hollywood Reporter va publicar recentment un reportatge en què qüestionava la falta de transparència de la fundació de l’actor, que també ha sigut reiteradament criticat pels seus desplaçaments en avió privat i per les festes que organitza en luxosos iots mentre fa campanya en defensa dels béns naturals del planeta.

Notícies relacionades

SANTUARIS DE VIDA SALVATGE / Missatger per a la Pau de les Nacions Unides, Leonardo DiCaprio va crear la seva fundació l’any 1998. Segons els seus estatuts, la seva missió és protegir els santuaris de vida salvatge que queden al planeta.

A l’última gala que va organitzar a França, l’actor, un dels més influents del món segons la revista Time, va recaptar 45 milions de dòlars (40,3 milions d’euros).