Els 50 millors restaurants del món

Osteria Francescana desplaça El Celler de Can Roca del número 1

Mugaritz, setè, es manté en el 'top ten' de la llista de la revista 'Restaurant', en què entra l'Asador Etxebarri com a desè

"No canvia res en absolut, dóna més força per seguir treballant", diu Joan Roca, distingit com el millor xef pels seus col·legues

fimedio29884519 20150601 the world s 50 best restaurants 2015 160614111208

fimedio29884519 20150601    the world s 50 best restaurants 2015  160614111208
Osteria Francescana desplaça El Celler de Can Roca del número 1

/

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Quan al Cipriani de Wall Street s'ha anunciat aquest dilluns a la nit el millor restaurant del món, almenys segons la llista que elabora la revista 'Restaurant' amb els vots d'uns 1.000 membres de la indústria gastronòmica, els tres germans Roca, Joan, Josep i Jordi, s'han fos en una llarga abraçada amb Massimo Bottura. El xef d'Osteria Francescana s'ha alçat fins al lloc més alt en aquest podi tan discutit com mediàtic, que el 2015 i el 2013 va ocupar El Celler de Can RocaEl Celler de Can Roca, i el seu local es converteix en el primer restaurant italià en aquest cim des que la llista es va començar a elaborar el 2002. Però en els de Girona no es respirava decepció. Si més no, no se'n transmetia.

"És un restaurant amb ànima i això és el més important", ha dit Joan Roca del local Bottura, un tres estrelles Michelin com el seu. 

"Ànima gastronòmica, solidària, d'autenticitat. Té un amor per la seva terra, pel seu producte, per les seves tradicions i una visió avantguardista de la cuina. Ens alegrem que sigui número u aquest any".

La bona relació "des de fa anys" amb Bottura, un xef que té tant de revolucionari com de superestrella, a qui alguns han anomenat "el Bono dels fogons", no és una excentricitat. Almenys segons Roca, que assegura que "està dins de l'ADN dels xefs tenir bona relació uns amb altres". I alguna cosa en deu saber, d'això. La nit que El Celler de Can Roca ha baixat de l'u al dos, cosa que ha assegurat que "no canvia res en absolut" i "dóna més força per seguir treballant", Roca ha pogut marxar de Nova York amb un altre bon consol: l'orgull d'haver sigut reconegut pels seus col·legues amb el premi Chefs' Choice, un guardó que considera molt important perquè representa "la complicitat i el reconeixement" d'altres cuiners. I els admira.

En el 'top ten' dels 50 millors restaurants del món anunciat a la gala novaiorquesa també hi ha Mugaritz, el restaurant d'Andoni Luis Aduriz, que ha baixat un lloc en la classificació respecte al 2015 (del sisè al setè), i ha entrat en el número 10 l'Asador Etxebarri, que ha pujat tres esglaons.

TICKETS PUJA FINS AL NÚMERO 29

Encara que Albert Adrià no ha pogut renovar el premi de rebosteria que va aconseguir l'any passat, que va arrabassar a Jordi Roca i que en aquesta ocasió ha anat a parar al francès Pierre Hermé, el seu Tickets ha pujat 13 esglaons fins al número 29. Els bascos Arzak Azurmendi també són a la llista: el del pare de la revolució gastronòmica a Espanya, en el lloc 21 (quatre per sota que el 2015) i el d'Eneko Atxa, que ha pujat del 19 al 16. Completa la presència espanyola Quique Dacosta, encara que ha caigut fins al lloc 49.

El 'top ten' gastronòmic queda així: 

1. Osteria Francescana (Mòdena, Itàlia)

2. El Celler de Can Roca (Girona, Espanya)

3. Eleven Madison Park (Nova York, EUA)

4. Central (Lima, Perú)

5. Noma (Copenhaguen, Dinamarca)

6. Mirazur (Menton, França)

7. Mugaritz (Sant Sebastià, Espanya)

8. Narisawa Tòquio (Tòquio, Japó)

Notícies relacionades

9. Steirereck (Viena, Àustria)

10. Asador Etxebarri (Axpe, Espanya)