La depressió de McCartney després de la separació dels Beatles

El músic britànic assegura que després de la ruptura de la banda el 1970 es va plantejar deixar la música

 

  / AP / CAMERON SPENCER

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE/LONDRES

Paul McCartney no acabava de saber ben bé què fer amb la seva vida quan els Beatles es van separar. Era un moment de baixada existencial i va caure en una depressió. Fins i tot va pensar a deixar la música per sempre. En una entrevista per a 'Mastertapes' de Ràdio 4 a la BBC, l'artista confessa haver-se sentit “perdut”, quan el grup es va trencar oficialment el 1970, entre disputes i enfrontaments, que s'havien estat forjant des d'un any abans. “Va ser difícil saber què havia de fer després dels Beatles. ¿Ara què toca? Estava deprimit. Era per estar-ho. Estava trencant amb els amics de tota la vida, així que em vaig llançar a la beguda”. Va arribar un moment en què no sabia “si continuaria amb la música”.

Va ser aleshores quan es va traslladar a viure a Escòcia --en part per escapar-se de les reunions de negocis-- i va començar a beure. “Prenia una copeta. Al principi era fantàstic, però de sobte vaig deixar de passar-m'ho bé. See me'n va anar la mà”. McCartney explica que va formar el grup Wings, “per refer-me del xoc de no estar mai més als Beatles”. L'hi va empènyer Linda, la seva dona aleshores. La idea li va agradar, però la qualitat de la banda --afirma ara-- deixava molt a desitjar. “Érem horribles. No érem un bon grup. La gent deia que Linda no podia tocar el teclat i era veritat, però John (Lennon) no podia tocar la guitarra quan vam començar (The Beatles)”.

La relació amb Lennon, que havia acabat com el rosari de l'aurora, va millorar, segons McCartney, els mesos abans que el seu antic company de Liverpool fos assassinat a Nova York el 1980. “Trucava a John de tant en tant. Només parlàvem dels nens i de com fer pa”. Aquella reconciliació va tenir més importància del que es va pensar en un primer moment. “Va ser realment fantàstic que estiguéssim una altra vegada junts abans que ell morís, perquè hauria sigut molt difícil de portar”. McCartney està convençut que la competència que hi va haver entre ell i Lennon dins del grup va contribuir a crear algunes de les millors cançons. “Quan ets jove et passen coses màgiques: estar a la banda, la competència amb John, ser uns nens i de sobte ser famosos. Això va generar molt bona feina”.

LA SEVA TERCERA DONA, LA MILIONÀRIA NANCY SHEVELL

Notícies relacionades

McCartney  a punt de fer 74 anys, en fa cinc que està casat amb la seva tercera esposa, la milionària americana Nancy Shevell, i segueix sent un músic hiperactiu. L'any passat va gravar amb Rihanna i Kanye West. Del raper diu que és “un monstre” i “un paio boig que produeix coses estupendes i m'inspira”. “Mai hem intentat escriure una cançó. Molt del que vam fer va ser explicar-nos mútuament històries”. West va utilitzar una melodia del 1969 de l'exbeatle, 'All day', que no s'havia publicat mai. “És una gravació estupenda, amb un so brillant”. Va causar polèmica a l'utilitzar West la paraula “nigger”, que McCartney considera justificada en el context de “generació urbana” del raper.

La llarga entrevista de la BBC va tenir lloc als estudis de Maida Vale a Londres, davant una audiència d'un centenar de persones, entre les quals hi havia l'actor Brad Pitt i el músic Paul Weller.