Anar al contingut

UN CENTRE GASTRONÒMIC DE REFERÈNCIA

Alkimia, la guinda del pastís de Jordi Vilà

El xef completarà al juny l'oferta de l'antiga fàbrica Moritz

FERRAN IMEDIO / BARCELONA

Per fi. Segur que Jordi Vilà i la seva dona, Sònia Profitós, es diran una cosa per l'estil quan obri Alkimia a l'antiga fàbrica Moritz. Serà a mitjans de juny quan es posi en marxa de nou la «guinda del pastís» que és tota l'oferta gastronòmica de l'enorme establiment de la ronda de Sant Antoni. Llavors, Vilà i els responsables de la cervesera que el van fitxar el 2011 esbufegaran amb un gest mig d'alleujament i mig d'il·lusió. Tindran, finalment, un dels centres gastronòmics més grans de tot Europa: 5.000 metres quadrats, ni més ni menys.

Per arribar fins aquí, han passat anys i anys d'obres. L'establiment que va dissenyar l'arquitecte estrella Jean Nouvel va anar acumulant endarreriments, i per a la direcció gastronòmica es va variar de criteri: en els plans inicials figurava el fitxatge de Ferran Adrià, després va estar a punt d'entrar-hi Nandu Jubany, però les negociacions no van acabar de prosperar. Al final, Vilà va agafar les regnes de tota l'oferta d'aquest transatlàntic que ha anat creixent en diversitat i qualitat.

La cerveseria a peu de carrer, el flamant Bistrot de Vins, Louis 1856... i, ben aviat, Alkimia, que lluïa una estrella Michelin quan estava al carrer d'Indústria. Va tancar l'agost de l'any passat amb la intenció de reobrir al primer pis de l'edifici de la ronda de Sant Antoni al gener. Però, per variar, es van endarrerir els preparatius mig anyet més.

UN «MICRORESTAURANT»

De tots els projectes que tenen lloc a l'antiga fàbrica Moritz, Alkimia és sens dubte el més esperat, el que li ha de donar el màxim caixet gastronòmic a la fàbrica Moritz. «Serà una altra història -promet el xef-. La cuina serà més ambiciosa, buscarem el millor producte perquè volem fer un salt de qualitat». Això es tradueix en el fet que la nevera serà «anecdòtica» perquè treballaran amb ingredients comprats al mateix productor i amb ells elaboraran els plats allà mateix. Hi haurà menys de 20 comensals («un microrestaurant», així ho descriu Vilà), alsquals es farà gairebé un vestit a mida gastronòmic.

L'espai estarà presidit per una cuina a la vista «per demostrar transparència, per dir que aquí em trobaran, perquè vegin que anem de debò». La decoració va a càrrec de Chu Uroz, que té més de modista que de dissenyador d'interiors, i que havia treballat amb La Fura dels Baus i Bigas Luna, a més d'haver sigut president de ModaFAD. «Volia que fos algú que no hagués fet mai un restaurant, per no fer res que seguís les tendències».

Vilà, que fora de la fàbrica Moritz, regenta Vivanda i Velódromo, està il·lusionat amb el projecte d'Alkimia «perquè donarà sentit» a tota l'oferta de Moritz. «A l'Alkimia d'abans ens desdibuixàvem una mica per aguantar el negoci. En el d'ara podrem ser ambiciosos». El menú degustació superarà probablement els 100 euros (a l'antic Alkimia, n'hi havia de 70 i de 130, a més del de migdia, de 40).

Alkimia completarà les propostes que amb Moritz ha anat creant a l'antiga fàbrica. L'últim, Bistrot de Vins, amb «tapes il·lustrades amb un toc de cuina gamberra en petit format», resumeix Vilà, que destaca també la carta «molt particular» de 700 vins (se'n poden prendre copes i mitges copes, i en glops de dos centilitres) i el joc que es proposa als clients, 'Endevina', amb el qual han d'endevinar els cinc vins d'altres cinc copes que els posen a la taula.

Ja funcionaven el forn, la cerveseria amb platillos diferents que tenen a veure amb el món cerveser com ara salsitxes i flammkugen, i Louis 1856, un restaurant de tipus clàssic modernitzat, amb un servei de sala senyorial i una carta amb grans peces, ideal per celebrar-hi un festí gastronòmic.

Temes: Gastronomia

Per oferir-li la millor experiència possible estem canviant el nostre sistema de comentaris, que passa a ser Disqus, que gestiona 50 milions de comentaris en mitjans d'arreu del món cada mes. Ens disculpem si aquests primers dies hi ha algun procés extra de 'login' o si el servei no funciona al 100%.