UN DELS APARTAT ESTEL·LARS DE LA CITA DE BARCELONINA

La fira més 'gastro'

Superxefs i els vins espanyols animen The Alimentaria Experience

2
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO / BARCELONA

Alimentaria aclapara per la quantitat d'oferta i de gent que s'hi arriba a concentrar en només quatre dies. Milers de productes mirant de cridar l'atenció a milers de persones en una fira descomunal no sembla el millor lloc per deixar espai a l'alta cuina i a la reflexió sobre el món dels vins. Però l'interès per aquests temes és tan rampant que tant hi fa que el marc sigui tan multitudinari. Al capdavall, Alimentaria parla de menjar. I els superxefs que hi han passat, també, encara que juguin en una altra lliga. El seu terreny de joc ha sigut The Alimentaria Experience, on Grup GSR els va habilitar cuines perquè exhibissin les seves últimes troballes i demostrar que el talent i la imaginació no s'havia acabat amb la generació de Ferran Adrià i Joan Roca.

Un Joan Roca, per cert, present en la fira per demostrar que amb el Rocook, que cuina al buit, és possible fer a casa receptes del Celler de Can Roca. Oriol Castro Eduard Xatruch (Disfrutar) van explicar que estan embrancats en els texturants per crear plats amb pasta que en realitat no són pasta i com van portar a terme la transició de Compartir, a Cadaqués, el primer restaurant que van obrir, a Disfrutar.

DESFILADA D'ESTRELLES

La desfilada d'estrelles va ser contínua. Ricard Camarena (Ricard Camarena, València) i els seus vins, Javier Olleros (Culler de Pau, O Grove, Pontevedra), amb sabors i textures procedents de l'Atlàntic; el peruà Virgilio Martínez (Central, Lima); Paolo Casagrande (Lasarte, Barcelona); Fernando Pérez Arellano (Zaranda, Capdella, Mallorca); Mario Sandoval (Coque, Humanes de Madrid) amb els seus fermentats, salaons i escabetxos; Ángel León (Aponiente, El Puerto de Santa María); Rubén Trincado (Mirador de Ulía, Sant Sebastià); Rafa Soler (Audrey's, Calpe); Iván Domínguez (Alborada, la Corunya); Sergio Bastard (Casona del Judío, Santander) i Diego Guerrero (DSTAgE, Madrid). Roberto Ruiz (Punto MX, Madrid); Ricardo Sanz (Kabuki, Madrid), Andrea Tumbarello (Don Giovanni, Madrid i Barcelona) i Athul Kochhar (Benares, Londres i Madrid) van ser altres cracs que van exposar el seu treball, en aquest cas, parlant de cuines de Mèxic, Japó Ità-lia i l'Índia, respectivament.

PROTAGONISME A LA DONA

The Alimentaria Experience va reinvindicar la cuina verda amb showcookings i xerrades (hi van intervenir Teresa Car-les i Jordi Barri, dels restaurants Teresa Carles i Flax & Kale, i xefs del nivell de l'alemany Sebastian Frank, del restaurant de Berlín Horvath, amb dues estrelles Michelin.

I es va donar visibilitat al paper de la dona en l'alta cuina. Hi van passar Yolanda León (Cocinandos, a Lleó), Celia Jiménez (Celia Jiménez, Còrdova), Beatriz Sotelo (A Estación, Cambre, la Corunya), Alejandra Rivas (gelateries Rocambolesc), Macarena de Castro (Jardín, al port d'Alcudia, Mallorca), María Solivellas (Ca na Toneta, Caimarí, Mallorca), Ana Merino (Montbar, Barcelona), Teresa Gutiérrez (Azafrán, Villarobledo, Albacete), Ana Acín (Venta Sotón, Esquedas, Osca) i Aizpea Oihaneder (Xarma, Sant Sebastià).

Notícies relacionades

Aquest any s'ha estrenat un espai per als vins en el qual hi ha hagut tastos i ponències. Al fòrum Vinorum Think, que així s'anomenava aquesta àrea, el protagonista va ser el vi espanyol, i hi van participar crítics, nacionals i internacionals, i personatges destacats del sector, com Tom Stevenson, Debra Meiburg i Luis Gutiérrez.

EL CUINER I EL CAMBRER DE L'ANY

Alimentaria també va tenir competició, ja que va acollir la final del concurs Cuiner de l'Any i Cambrer de l'Any. El xef Raúl Resino, del restaurant homònim, a Benicarló (Caste-lló), i el cambrer Óscar Quintana, de Culler de Pau (Pontevedra), amb una estrella Michelin, van ser els guanyadors d'aquesta edició.