«La cuina no té gènere»

2
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO / BARCELONA

-Les dones no solen tenir protagonisme en l'alta cuina. ¿Els falta visibilitat?

-S'ha de comptar més amb les dones perquè n'hi ha moltes i són grans professionals. Grandíssimes. Penso, posem per cas, en Aizpea Oihaneder (Xarma, Sant Sebastià), que és una apassionada de la gastronomia i fa una bona colla d'anys que lluita. I en Ana Merino, de Mont Bar (Barcelona), que és superjoveneta i ho està fent molt bé.

-Aleshores, ¿com és què no es veuen més dones cuineres en els mitjans?

-¡La pregunta del milió! Sempre hi ha hagut dones en el món de la cuina, gairebé tantes com homes, però els caps visibles solen ser homes. Potser és per no tenir afany de protagonisme i per això no estem mai als congressos gastronòmics. O per allò de la conciliació familiar, que fa que les dones ens prenguem les coses d'una altra manera i tinguem un sentiment de culpabilitat des de petites: si tenim fills sembla que els abandonem perquè treballem molt... En aquest sentit aquest ofici és dels pitjors pels horaris. La meva sort és que treballo amb el Juanjo, el meu marit, i així és més fàcil portar una família.

-El seu marit deu estar gelós de vostè. L'han cridat per fer una demostració a Barcelona i a ell no.

-¡Tot el contari! És un amor. Quan ens van donar l'estrella Michelin l'any 2009, a la premsa hi sortia que ell havia aconseguit l'estrella i jo agafava unes enrabiades... Ja ho he superat. Ell s'esforçava a corregir la gent dient que érem dos a la cuina. Crec que amb la feina que ha fet, informant la gent, ja se sap que som dos. Però he hagut de protestar molt.

-Carme Ruscalleda va rebutjar el premi a la millor cuinera del món.

-Diu que la cuina no té gènere. M'encanta. Aquesta és la qüestió: s'ha de normalitzar la situació. La Carme és un referent. Fa uns dies, Dani García va homenatjar Màlaga a Robuchon amb 15 cuiners. No hi havia ni una dona. Ni Elena Arzak, ni Fina Puigdevall, ni la Carme... Xoca que no hi hagi representació femenina. Però el mateix passa en les juntes directives de grans empreses.

-Doncs a Alimentaria han dedicat un dia a les dones cuineres. 

-Per un costat no ens agrada, però almenys ens donen visibilitat.

Notícies relacionades

-¿La dona aporta res de diferent en la cuina respecte a l'home?

-Res. Cada cuiner té el seu propi estil i hi aporta alguna cosa, tant és que sigui home o dona. Aquella tonteria que les dones tenim més sensibilitat per emplatar... ¡He vist homes amb moltíssima sensibilitat emplatant!