L'ÈXIT INTERNACIONAL D'UN MÚSIC MOLT POC CONEGUT A ESPANYA

Álvaro Soler i JLo, sota el mateix sol

El jove català, que arrasa a Itàlia i Suïssa, grava un duo amb la diva

Álvaro Soler, dies enrere a Barcelona, on va tenir lloc l’entrevista.

Álvaro Soler, dies enrere a Barcelona, on va tenir lloc l’entrevista. / SOLANGE FORET

2
Es llegeix en minuts
LUIS TROQUEL / BARCELONA

Del món i per al món. El jove català Álvaro Soler era aquí un desconegut fins com qui diu abans-d'ahir. Però no en altres països. La seva radiant targeta de presentació ha sigut la cançó de l'estiu a Itàlia, on no pot anar pel carrer sense que s'arremolinin els fans al seu voltant. Es titula El mismo sol. Cantada en castellà i cotitzant també a l'alça en altres països europeus. I en ple llindar de l'èxit, no podia haver trobat una padrina millor: Jennifer Lopez acaba de gravar-la a duo amb ell.

Però El mismo sol no s'ha gravat a Itàlia, Espanya ni Amèrica. Soler ha nascut com a solista a Alemanya, on fa diversos mesos que viu. Allà ha gravat el seu primer disc, de títol també assolellat: Eterno agosto. «Va ser l'agost passat quan vaig començar a compondre les cançons, amb un peu a Berlín i un altre a Sant Cugat, fins que a principis d'aquest any em vaig instal·lar allà», explica Soler.

Té 24 anys i fins fa poc alternava els estudis d'Enginyeria de disseny industrial amb el grup Urban Lights, el guitarrista del qual ara forma part de la banda germanicollatina que l'acompanya. Gravaven en anglès i s'autoproduïen. «Més que res, perquè no vam aconseguir cap contracte discogràfic», admet Soler. Una editorial de cançons sí que es va fixar en ells i com que ell componia li va proposar una fructífera trobada al Tirol austríac amb altres puixants autors internacionals.

Forma part d'una generació en què són molts els que s'han vist obligats a fer les maletes per trobar una sortida professional. No obstant, ell porta la condició de rodamón a la seva pròpia càrrega genètica. En realitat es diu Álvaro Tauchert  Soler. El seu pare és prussià nascut a Indonèsia. La seva mare, catalana d'ascendència belga, i actualment és la xef del restaurant de cuina japonesa Kiku, situat al cor del Raval. «Quan tenia 10 anys ens vam instal·lar tota la família al Japó i no vam tornar a Barcelona fins que vaig complir 17 anys», recorda.

Notícies relacionades

Poliglot i músic autodidacte, toca el piano i la guitarra, encara que d'entrada no anava per a cantant. «De fet, quan vam iniciar aquest projecte no estava pensat perquè cantés jo». Compon mà a mà amb els productors alemanys Simon Triebel Ali Zuckowski, aquest últim autor de la cançó amb què Conchita Wurst va guanyar Eurovisió. Musicalment funcionen como si es tractés d'un grup. «Encara que, al ser en castellà, les lletres em toca fer-les gairebé senceres a mi». La filial alemanya d'una multinacional es va entusiasmar amb Eterno agosto. Pop mestís made in Germany amb vistes a diferents mercats. Començant per Itàlia, on aquest estiu ha estat quatre setmanes al número u de les llistes de vendes i ja competeix amb Neck i altres figures consagrades.

El mismo sol ha sigut també número u a Suïssa i campa per les llistes franceses, holandeses, belgues... «Quan torno a Barcelona m'il·lumino d'il·lusió al veure la família i els amics», explica. I també rep alguna sorpresa: «L'altre dia anava per la Rambla tan tranquil i em va parar un grup d'italians entusiasmats». Cosa que li ha succeït més d'una vegada a Berlín. «Allà tampoc hem començat encara la promoció i quan surto no tinc el xip de pensar com vestir-me perquè no em reconeguin». La sobtada popularitat que té a Itàlia promet estendre's aviat. I més des del seu flamant duo amb Jennifer Lopez. D'agost a l'eternitat.