Polèmiques declaracions del kàiser de la moda

Lagerfeld no es posa en la pell dels animals

El modista defensa el seu sacrifici com a matèria primera dels dissenys

Lagerfeld i Silvia Venturini, dissenyadora de Fendi, a la passarel·la de Milà a l’acabar la desfilada de la firma italiana, el 26 de febrer.

Lagerfeld i Silvia Venturini, dissenyadora de Fendi, a la passarel·la de Milà a l’acabar la desfilada de la firma italiana, el 26 de febrer. / AP / GIUSEPPE CACACE

2
Es llegeix en minuts
MIREYA ROCA / BARCELONA

Encara que ell no en porta i a més assegura que no prova la carn, el kàiser de la moda, Karl Lagerfeld, la ha tornat a armar amb unes declaracions en què defensa l'ús de pells animals. «És com visitar un assassí. És horrible, ¿veritat? Jo per això prefereixo no saber-ne res», afegeix referint-se als cruels mètodes d'explotació animal que hi ha darrere d'aquest negoci.

 

«Mentre la gent segueixi menjant carn i vestint cuir, no entenc el missatge. És molt fàcil dir no a les pells, però és una indústria. ¿Qui pagarà per tota la desocupació d'aquesta gent si se suprimeix la indústria pelletera?», es pregunta l'alma mater de la maison Chanel, Fendi i Lagerfeld Gallery en una entrevista publicada a The New York Times.

«Sóc molt empàtic amb el moviment que s'oposa als abrics de pell. Odio la idea de matar animals d'una manera horrible, però crec que tot això ha millorat molt. Crec que una carnisseria és fins i tot pitjor»,  diu.

«Els caçadors de martes gibelines no tenen una altra feina, no tenen res més a fer. I aquestes organitzacions que s'hi oposen no són Bill Gates», acusa el creador, que es posiciona clarament a favor d'aquesta indústria coincidint amb  el pròxim llançament de la seva col·lecció d'alta pelleteria per a Fendi.

En la seva dilatada carrera, el dissenyador alemany, que també és fotògraf i director de curts per diversió, ha sigut blanc de nombroses protestes per part de grups d'activistes de PETA (sigles en anglès de Persones pel Tracte Ètic dels Animals), l'organització de drets dels animals més gran del món, amb més de tres milions de membres i simpatitzants.

Un dels episodis més sorollosos va tenir lloc durant la inauguració de la botiga parisenca de Fendi, en què al crit de «Lagerfeld, creador de l'edat de pedra», els manifestants, alguns disfressats com homes primitius i amb garrots de plàstic, van denunciar l'ús de pells naturals en les col·leccions de la seva marca. «Lagerfeld hauria de sentir vergonya. Usar pells no requereix un mínim de creativitat i menys encara matar  un animal. Segueix recolzant una de les indústries més violentes del planeta», va afirmar un portaveu de PETA.

El modista, cèlebre pels seus comentaris irreverents, sempre s'ha mostrat ferm en la defensa de les pells. El 2009 en una entrevista a la BBC va sostenir que «en un món en què el consum de carn, de roba, sabates i fins i tot bosses de cuir és el més normal, la discussió de la pell és infantil».

Notícies relacionades

Però molts col·legues de Lagerfeld diuen no a les pells. Stella McCartney, Tommy Hilfiger, Miuccia Prada, Calvin Klein, Vivienne Westwood i companyies com a H&M, Topshop i American Apparel pengen a les seves col·leccions l'etiqueta de  fur free (lliure de pells). Fidels a la seva política, omplen aparadors amb pells sintètiques i a les seves files destaquen celebritats com Penélope Cruz, Natalie Portman, Charlize Theron, Kim Basinger, Eva Méndez Pink.

Mentrestant, en el bàndol de l'alemany hi ha Jean Paul Gaultier, Donatella Versace, Donna Karan, Jennifer Lopez, Rihanna, Beyoncé, Madonna Lindsay Lohan, que no tenen cap problema a l'hora de posar-se una guineu a les espatlles.