VERGONYÓS COMPORTAMENT EN UN HOMENATGE ALS CAIGUTS EN LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL

Depardieu hi torna amb una altra borratxera

L'intèrpret, ebri, fa una patètica intervenció en un acte solemne

Gerard Depardieu, en una imatge del gener de l’any passat.

Gerard Depardieu, en una imatge del gener de l’any passat. / EFE / SERGUEI TXIRIKOV

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

Gerard Depardieu l’ha tornat a fer grossa. Va beure una mica més del compte diumenge quan es disposava a participar en un acte commemoratiu de la Gran Guerra al barri d’Ixelles, a Brussel·les. Convidat a llegir uns passatges del poema La nit transfigurada, de l’alemany Richard Dehmel, i d’Harmonia de la tarda, de Charles Baudelaire, va ser incapaç d’articular paraula. Lluny de rendir homenatge als caiguts en el conflicte del 14, l’estrafolari actor francès es va limitar a oferir un trist espectacle de si mateix. 

Segons van explicar els testimonis de l’acte al diari belga La CapitalDepardieu no va aguantar ni mitja hora davant del faristol. Es va veure obligat a escurçar la sessió de lectura davant l’esbalaïment dels espectadors. «¡Quina vergonya! », es lamentava un dels assistents. A més de parlar de manera incoherent, alternava la lectura dels textos amb digressions extemporànies pròpies d’un borratxo. «Gerard Depardieu anava visiblement alegre, per no dir una altra cosa. Per començar, no va trobar paraules ni per donar la benvinguda. Després es va posar a llegir una, dues i fins a tres vegades la mateixa frase », comentava un altre espectador al mateix diari. 

Sota els efectes de l’alcohol, l’enfant terrible del cine francès parlava de manera confusa i fins i tot vulgar. Va arribar a dir coses com les següents: «No hi ha govern, els importa un rave. Jo no faig política, que es fotin, que es fotin». 

L’episodi s’uneix a una llarga llista d’escàndols d’algú que havia dit que havia deixat la beguda. «Crec que no sóc alcohòlic perquè hi ha alcohòlics que no estan mai borratxos. Es pot estar ebri del tot per depressió, per avorriment, per problemes mentals o sentimentals. Però no és el meu cas», explicava a Ça s’est fait comme ça (en català, així va passar), el llibre autobiogràfic on confessa, entre altres coses, haver-se prostituït amb homes després de descobrir que el seu voluminós cos agradava molt als homosexuals.

Notícies relacionades

L’actor, que va demanar la nacionalitat russa per no pagar impostos al seu país, té una acreditada fama d’extravagant i un historial d’escàndols que mostren la seva escassa afecció a les convencions més elementals. Si és veritat el que diu i beu 14 ampolles al dia, convidar-lo a llegir un parell de poemes en un marc tan solemne com la commemoració de la Gran Guerra va ser una decisió, com a mínim, temerària. 

Depardieu va ser un noi problemàtic (als 16 anys va estar a la presó per robar un cotxe) que va arribar a assaltar tombes per robar als morts joies i sabates. Es va convertir en actor gràcies a un amic gai que li va pagar els estudis d’interpretació i a les seves memòries presumeix de la seva sintonia amb Vladímir Putin. «Ens hauríem pogut convertir en perdonavides. Crec que de seguida li va agradar el meu costat gamberro». L’ha tornat a mostrar.