El patrimoni

Una terratinent subvencionada

Novena fortuna d'Espanya, la família rep tres milions a l'any en forma d'ajudes agràries de la Unió Europea

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

Al segle XVI, el duc d'Alba era el cinquè noble més ric del regne. Així que, comptant el monarca, potser ocuparia la sisena posició a la llista Forbes del regnat de Felip II. Encara que Cayetano Martínez de Irujo lamentés a Salvados l'impacte de la crisi en la seva economia, o que recordi que el segle XIX va deixar la família arruïnada, a la llista Forbes dels temps de Felip VI la Casa d'Alba, cinc segles després, només ha cedit tres posicions: en l'edició del 2014 la duquessa d'Alba ocupava el novè lloc amb un capital de 2.800 milions d'euros, darrere, això sí, dels Ortega, Andic, Del Pino, Villar Mir, Roig, Botín i Jové.

En una cosa sí que deu tenir raó el pròxim duc d'Alba. Un patrimoni de l'antic règim, construït a base de castells, palaus i finques agrícoles, tampoc genera tant de cash com una fortuna tèxtil, bancària, dels supermercats o de la grua i el ciment. Encara que, en canvi, el 90% estigui exempt d'impostos per la seva condició de patrimoni històric i el patrimoni agrari serveixi per atreure automàticament aquests polèmics tres milions d'euros a l'any en forma de subvencions de la política agrària europea, «el PER dels rics» denunciat una vegada i una altra pel sindicat de treballadors del camp andalús.

Segons el sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda, el patrimoni de la Casa d'Alba és difícil de valorar però se situaria l'any 2007 entre els 2.200 i els 3.200 milions d'euros, tot i que només entre 134 i 324 milions estarien no exempts de pagar impostos. En qualsevol cas, la Casa d'Alba se situa entre els terratinents més importants d'Espanya, amb unes 34.000 hectàrees. La meitat de la superfície de Barcelona, però amb un valor que ni de bon tros es deu acostar al del patrimoni artístic i immobiliari acumulat als palaus de Liria (Madrid), Las Dueñas (Sevilla), Monterrey (Salamanca)...

Notícies relacionades

Andalusia i Salamanca

En el patrimoni agrícola, gestionat per diverses societats i que ara quedarà repartit, hi destaquen una finca de 3.000 hectàrees a El Carpio; la finca Gallego de Crespes a Larrodrigo (Salamanca), amb 2.500 hectàrees; la Gómez Velasco, a Pedraza de Alba (Salamanca), amb 1.600 hectàrees, i Las Arroyuelas, a Carmona (1.000 hectàrees). Només han perdut una possessió, després d'un llarg plet als tribunals: les 2.500 hectàrees de les finques Cabra Alta i Cabra Baja, expropiades per la Junta d'Extremadura.