Dol als peus de la Giralda

Les cendres es repartiran entre San Román de Sevilla i el panteó de Loeches

El cardenal Amigo oficiarà a la catedral de Sevilla el respons previ a la incineració

Els familiars de la duquessa traslladen el taüt a l’arribar a l’Ajuntament de Sevilla.

Els familiars de la duquessa traslladen el taüt a l’arribar a l’Ajuntament de Sevilla. / AFP / CRISTINA QUICLER

2
Es llegeix en minuts
J. C. / SEVILLA

La catedral de Sevilla acollirà aquest migdia el funeral oficial per la duquessa d'Alba, que serà oficiat pel cardenal Carlos Amigo Vallejo, amic de l'aristòcrata. La família del Rei, molt vinculada a la Casa d'Alba, presidirà la cerimònia, i encara que ja està confirmada la presència de la infanta Elena, germana de Felip VI, algunes fonts apunten que no es descarta que també hi vagi la reina Sofia. Els reis Felip VI i Letizia, de viatge a Itàlia, van expressar ahir el condol a la família de Cayetana d'Alba per telèfon.

Després de la cerimònia, les restes mortals de la duquessa seran incinerades i repartides entre l'església de San Román, seu de la Germandat dels Gitanos que tant va venerar l'aristòcrata, i el panteó familiar, a Loeches (Madrid).

La seva mort va ser lamentada ahir per nombroses autoritats, alguna de les quals, com l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, es va acostar fins i tot uns minuts a la capella ardent. A primera hora, el president del Govern, Mariano Rajoy, va enviar un telegrama destacant que la duquessa va ser «una figura rellevant de les arts, el col·leccionisme i el mecenatge» i va dedicar «importants esforços» no només a la conservació de les seves col·leccions, sinó també a la seva difusió generosa i al coneixement per part dels espanyols, «de qui va rebre nombroses mostres d'admiració i estima». El Govern estarà representat al funeral pel ministre de Defensa, Pedro Morenés.

«HA VISCUT COM HA VOLGUT» / De les primeres que va donar el condol va ser també la presidenta de la Junta, Susana Díaz, que va alabar la «fortalesa» d'una dona que «ha viscut com ha volgut i ha disfrutat d'Andalusia». No en va, el 2006 li va ser concedida la Medalla de la Comunitat en un acte criticat per col·lectius de jornalers. En un telegrama, la presidenta de Castella-la Manxa i número 2 del PP, Dolores de Cospedal, va destacar que la «virtuosa trajectòria» de Cayetana Fitz-James Stuart «com a exemple de voluntat i entrega envers la noble família a la qual pertanyia quedarà entre nosaltres per sempre».

«EL PES DELS TÍTOLS» / El ministre de Cultura, José Ignacio Wert, va voler destacar l'«extraordinària dignitat i distinció» amb què va portar «el pes històric de tots els seus títols i el que va representar la Casa d'Alba en la història d'Espanya», i va celebrar «l'immens valor cultural que atresora el patrimoni de la Casa d'Alba, al qual la duquessa va dedicar molt esforç i entusiasme». «Estic segur que els fills mantindran aquest mateix entusiasme», va postil·lar.

Notícies relacionades

Menys amables van ser les paraules dels representants d'IU. A Andalusia, el vicepresident Diego Valderas es va limitar a exposar que «va viure una vida sense gaire dificultat». I el seu company i portaveu al Congrés, José Luis Centella, apuntava que la Casa d'Alba representa «allò que és més ranci i caduc de la nostra història» i va considerar que l'«anacrònica institució hauria de ser part de la nostra història, dels nostres museus, i no del present».

També famosos assidus de la premsa rosa es van acostar a la capella ardent, com Nati Abascal; els toreros Curro Romero, Julio Aparicio, Juan Antonio Ruiz, Espartaco, Natalia Figueroa, dona de Raphael, i Alicia Koplowitz.