llibre polèmic

Cervera, la memòria de Thyssen

La baronessa supervisa de prop i edita la biografia del seu marit

Carmen Cervera, amb el seu fill, Borja, i la seva nora, Blanca Cuesta.

Carmen Cervera, amb el seu fill, Borja, i la seva nora, Blanca Cuesta. / G3ONLINE

2
Es llegeix en minuts
JUAN FERNÁNDEZ / MADRID

Carmen Cervera acaba de fer realitat un dels seus somnis més perseguits: veure les memòries del seu marit convertides en un llibre: Yo, el barón Thyssen (Planeta). L'obra, presentada per la baronessa la setmana passada a la seva pinacoteca madrilenya, arriba amb polèmica, ja que hi queden en un dubtós lloc les quatre primeres dones de l'acabalat mecenes. En canvi, Tita brilla a les seves pàgines com la persona més decisiva de la seva vida. «Sí, crec que per a ell vaig ser la seva obra d'art més preada», va dir Cervera.Escrit en primera persona, el llibre recorre la vida del baró des de la seva indesitjada arribada al món -«quan vaig néixer, només m'estava esperant el meu avi», es lamenta Heinrich Thyssen al començament del relat»- fins als seus últims dies, i s'atura amb generositat de detalls en la seva intensa trajectòria amorosa.

La documentació del llibre prové d'escrits i gravacions que el baró va deixar registrats abans de morir el 2002, que han estat ordenats pel periodista d'¡Hola! José Antonio Olivar sota l'estreta vigilància de Cervera. De fet, és ella la que apareix com a responsable de l'edició.

Però ni les més directes insinuacions de la seva possible manipulació del contingut van esborrar en Tita el seu perenne somriure. «El que apareix al llibre són opinions del meu marit, no les meves. Si algú es molesta, jo no en tinc la culpa. El baró mai va dir una mentida», va declarar satisfeta.

AMB EL SEU FILL I LA SEVA NORA

Notícies relacionades

Res ni ningú seria capaç d'arruïnar un dels seus dies més feliços, en què, a més, posaria posar fi a un altre dels seus comptes pendents: les seves desavinences amb el seu fill, Borja. La presentació de les memòries del baró va servir perquè els fotògrafs aixequessin acta del segon posat oficial en cinc anys de Tita, el seu fill i la seva nora, Blanca Cuesta, embarassada del quart nét de la baronessa.

La foto va estar a punt de no poder-se fer, ja que els futurs pares van arribar tard a l'acte, just quan Cervera acabava el seu breu discurs, que no va dubtar a interrompre per declarar amb el micròfon a la mà: «Borja, Blanca, gràcies per venir». Exultant, la viuda del baró Thyssen es va permetre fer confidències als periodistes, a qui va confessar que no li agrada la barba de capità de vaixell que s'ha deixat el seu fill -«perquè pica al fer-li un petó»- i l'afecte que té als seus néts: «Però no em diuen àvia, em diuen Tita», va revelar.