FAMOSOS BANYATS EN AIGUA GELADA

Les estrelles s'animen a fer remullades solidàries

Les celebritats converteixen en viral la campanya per combatre l'esclerosi lateral amiotròfica

Les estrelles sanimen a  fer remullades solidàries_MEDIA_4

Les estrelles sanimen a fer remullades solidàries_MEDIA_4 / INSTAGRAM; YOUTUBE

2
Es llegeix en minuts
HÉCTOR SAGUÉS
BARCELONA

La història no és nova: un nou repte ha assaltat el món d'internet i ha arribat fins a les estrelles, que han fet que aquest desafiament es converteixi en un fenomen viral. Es diu Ice bucket challenge i consisteix a llançar-se una galleda d'aigua gelada i nominar tres o més persones (normalment amics o coneguts) perquè també ho facin. Les últimes dues setmanes, la xarxa s'ha inundat de vídeos curts, la majoria d'ells de menys 30 segons. En gran part d'aquests vídeos es veu la persona agraint la seva designació i nomenant-ne d'altres que vol que assumeixin el desafiament; immediatament després, es llancen la galleda gelada per sobre.

La història té un rerefons solidari: es realitza per recaptar fins benèfics per a l'ALS Association, una oenagé nord-americana que intenta combatre l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA), la malaltia que pateix Stephen Hawking. Una persona convidada s'ha de llançar la galleda d'aigua en les 24 hores següents a la seva nominació. Si no ho fa, haurà de pagar 100 dòlars (75 euros) a l'ALS. El cas és que diverses celebrities han acceptat aquest desafiament i s'han atrevit a llançar-se aigua gelada i penjar el vídeo a les xarxes socials. Steven Spielberg, Jennifer Lopez, Mark Zuckerberg Cristiano Ronaldo són alguns famosos que han acceptat el repte, que s'ha fet viral en molt poc temps.

Als Estats Units la moda ha fet furor entre el món de l'espectacle. Actors com Ashton Kutcher Mickey Rourke s'han mullat per publicitar la campanya, igual que actrius com Eva Longoria Jessica Alba. Els comediants Jimmy Fallon Conan O'Brien també han volgut formar part d'aquest fenomen. Encara que més que en el cine, ha estat en el gremi musical on aquesta campanya ha guanyat més adeptes. Chris Brown, Taylor Swift, Justin Timberlake, Selena Gomez, Gavin Rossdale, Gwen Stefani, Jason Mraz, Demi Lovato, Jon Bon Jovi, Justin Bieber... Són només alguns dels famosos que han decidit mullar-se per una bona causa.

Notícies relacionades

OBAMA NO ES MULLA I PAGA / Amb menys noms però la mateixa voluntat, l'esport també s'ha apuntat a aquesta moda, amb el bàsquet i el futbol al capdavant. LeBron James Kobe Bryant s'han unit a la causa, que també ha comptat amb l'ajuda d'alguns equips de futbol americà i del combinat de bàsquet nord-americà. En el futbol, Neymar Marcelo formen part del contingent brasiler que ho ha realitzat. A més d'ells, els jugadors del Bayern Mario Götze  David Alaba i l'anglès Steven Gerrard també han contribuït a publicitar la malaltia i la seva recaptació per combatre-la. I entre els famosos d'altres camps que s'han mullat es troben Larry Page Sergey Brin, els fundadors de Google, i Bill Gates, que es va construir un dispositiu per llançar-se la seva pròpia galleda, a diferència de la majoria de les celebrities. Molts famosos nord-americans van incloure entre els seus nominats Barack Obama, però el president dels Estats Units va preferir pagar.

L'objectiu, que era recaptar diners per lluitar contra l'ELA, s'està complint. La publicitat viral dels vídeos ha funcionat a nivells insospitats: l'ALS ha rebut gairebé 10 milions d'euros. A més, l'associació ha rebut 260.000 nous donants. Des de l'1 de juliol, a Facebook s'han compartit 1,2 milions d'aquests vídeos i a Twitter s'ha citat 2,2 milions de vegades des del 29 de juliol.