el cantant rep un bany de masses AL royal albert hall de londres

Julio Iglesias, l'artista llatí de més èxit

«El públic és l'oxigen que em fa respirar. No em deixeu morir»

Julio Iglesias llueix el premi que va rebre de Sony, ahir a Londres

Julio Iglesias llueix el premi que va rebre de Sony, ahir a Londres / AFP / CARL COURT

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE
LONDRES

El 1968 un noi desconegut i de veu melodiosa guanyava el llavors popularíssim Festival de Benidorm. La cançó es deia La vida sigue igual i va ser el trampolí de llançament d'aquell jove amb aspecte de gendre ideal. Julio Iglesias té avui 70 anys, ha venut 300 milions de discos i segueix a l'escenari. Ha cantat en catorze llengües diferents al costat dels més grans, com Frank SinatraStevie WonderDiana Ross i Sting.  Ahir a Londres, coincidint amb dos dels seus concerts al Royal Albert Hall,  Sony Music li va atorgar el premi a l'artista llatí de més èxit de tots els temps. «Pertany a l'elit de les autèntiques estrelles, està en la llista dels top ten i sap dir I love you en moltes llengües», va declarar el directiu de la discogràfica, Edgar Berger, a l'entregar-li el guardó.

Amb el seu to moreno de platja de sempre i mostrant una notable coixesa, el cantant va agrair el premi, que deu  «a la professió, que és la meva altra família, la premsa i el públic que durant tots aquests anys ha comprat els meus discos i ha anat a veure les meves actuacions». A la seva edat diu sentir-se «dalt de tot de la muntanya, on l'aire és cada vegada més fi». «La professió i el públic són l'oxigen  que em fan respirar.  No em deixeu morir», va demanar.

Després de més de 5.000 actuacions des de l'inici de la seva carrera, no va voler respondre a la pregunta de si es considera profeta a la seva terra. El que pensi la gent -va sentenciar- no li importa. Però té una cosa clara: «No seria el que sóc si no fos per Espanya. Represento el meu país amb el meu cor».

DEFENSA DE CONCHITA / La possibilitat de cantar un dia amb els seus fills, que va plantejar una periodista, la veu remota. «Ni tan sols sé qui són les seves nòvies. Però si volen fer-ho, hauran d'afanyar-se».  Amb el trofeu a la mà, va defensar la polèmica cantant, Conchita Wurst, guanyadora d'Eurovisió, un festival en què Iglesias també ha participat. «Els artistes s'enfronten a vegades a situacions difícils. És una gran cantant, una dona increïble i sensible».

Notícies relacionades

EL FUTUR / Malgrat el premi, ell no es considera el llatí més exitós de la història. «N'hi ha molts altres de molt bons. La diferència és que jo segueixo pensant en el futur».

Acabat d'arribar d'una gira per Nova York i Miami, la  ciutat on viu amb la seva família, està preparant un nou disc de música llatina.  L'Albert Hall, on no havia actuat des de feia 10 anys, va haver d'afegir una actuació extra, per poder atendre la demanda d'entrades. «Per triomfar no cal ser un grandíssim cantant. El que compta és l'estil i la passió. L'important és que t'enamoris de la gent i la gent s'enamori de tu. És una relació molt profunda», va acabar dient.