DIAGNÒSTIC «GREU» PER AL CREADOR DE L'INSPECTOR WALLANDER

Henning Mankell revela que té càncer

L'escriptor suec explicarà al seu blog la seva lluita contra la malaltia

Henning Mankell, fa tres anys durant una roda de premsa a Berlín.

Henning Mankell, fa tres anys durant una roda de premsa a Berlín. / AFP / JOHANNES EISELE

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS
BARCELONA

El mes de setembre passat, assegut a la taula d'un hotel de la Kungsportsavenyen de Göteborg, un Henning Mankell d'aspecte cansat, però no especialment desmillorat als seus 66 anys, desgranava els seus projectes de futur. L'escriptor suec havia acabat el guió d'una sèrie de TV sobre el seu sogre, que acabava de morir, Ingmar Bergman, que s'emetrà el 2018, i, tres dies abans, el d'una sèrie de televisió sobre una ambaixadora sueca a l'Àfrica. Havia començat a treballar en una novel·la que tindria un peu a Angola i un altre al Brasil. Estava molt satisfet pel resultat de les adaptacions de les seves novel·les sobre l'inspector Wallander a la BBC i esperava veure aviat l'última temporada d'una sèrie que l'estava impressionant, Breaking bad... I per quan arribés el fred l'estava esperant la seva altra llar, Moçambic. Els seus plans, no obstant, s'han vist bruscament interromputs. Ahir, l'escriptor va revelar que els metges li acaben de diagnosticar un càncer, estès a diversos òrgans i de pronòstic «greu».

RELAT EN PRIMERA PERSONA / L'escriptor de novel·la negra explicava ahir, en un article per al diari Göteborgs-Posten, reproduït en anglès al blog de la seva web, www.henningmankell.com, com aquesta notícia va caure sobre ell com una bomba fa tot just dues setmanes. «Fa un parell de setmanes vaig viatjar a Estocolm per visitar un ortopedista que ja m'havia tractat anteriorment. Vaig arribar amb el diagnòstic d'una dolorosa hèrnia discal al coll. Quan vaig tornar a Göteborg l'endemà, ho vaig fer amb un diagnòstic greu de càncer. No tinc cap record precís del viatge de tornada a Göteborg. Només la irrompible gratitud pel fet que la meva dona, Eva, estigués amb mi», explica en el text.

«Al cap de pocs dies -prossegueix-, al centre de pulmó de l'Hospital Universitari Sahlgrenska l'hi ho van acabar de confirmar: era greu. Tenia un tumor a la nuca i un altre al pulmó esquerre. El càncer també es pot haver estès cap a altres parts del meu cos».

Notícies relacionades

L'escriptor suec afegeix que ara està sent sotmès als últims exàmens abans de decidir quin tractament rebrà. I explica que reaccionarà al cop que ha rebut de la manera com sap fer, escrivint sobre el tema. «La meva ansietat és molt profunda, encara que en general la puc mantenir sota control. I de seguida vaig decidir intentar escriure sobre això. He decidit escriure [de la malaltia] tal com és. Però ho faré des de la perspectiva de la vida, no de la mort. Ho faré a partir d'ara a través del diari suec Göteborgs-Posten. Començo ara

-conclou-. He començat ara».