ACCIDENT DEL NÉT GRAN DELS REIS

Marichalar es va saltar la llei al deixar una arma a Froilà

El noi, de 13 anys, havia d'esperar als 14 per utilitzar escopetes tutelat per un adult

Felip Joan Froilà, el 19 d’agost del 2011, al palau de la Zarzuela, esperant l’arribada del papa Benet XVI.

Felip Joan Froilà, el 19 d’agost del 2011, al palau de la Zarzuela, esperant l’arribada del papa Benet XVI. / EFE / JAVIER LIZÓN

3
Es llegeix en minuts
CARMEN MUÑOZ
BARCELONA

Podia haver estat una tragèdia, però finalment tot ha quedat en un ensurt. Froilà, el nét gran dels Reis, es recupera a l'Hospital Quirón de Madrid de les ferides provocades per un tret que es va disparar ell mateix al peu, mentre el seu pare,Jaime de Marichalar,s'enfronta a una multa administrativa d'entre 300 i 6.000 euros per «flagrant» incompliment del reglament d'armes, segons van confirmar fonts de la Guàrdia Civil. La normativa prohibeix l'ús de tota mena d'armes als menors de 14 anys(Felip Joan Froilàen té 13) i posa condicions per utilitzar-les entre els 14 i els 18.

Segons l'article 109 del reglament d'armes, a partir dels 14 anys fins als 16 es pot fer servir una escopeta sempre que s'estigui acompanyat d'un tutor, que al seu torn disposi de la llicència corresponent. A partir dels 16 es pot utilitzar un rifle, també sota la vigilància d'un adult. De la mateixa manera, fins a complir la majoria d'edat, el menor ha de passar un examen teòric i un altre de psicotècnic per aconseguir una autorització especial de menors que atorga la Guàrdia Civil.

Segons la Casa del Rei, el tret que va ferirFroilàera d'una escopeta del calibre 36. Experts en caça consultats per aquest diari van indicar que es tracta d'una arma lleugera, que no té retrocés, que s'utilitza per caçar conills i aus, i que és l'«apropiada» per a l'aprenentatge d'un nen.Marichalarés un gran aficionat a la caça i ha volgut inculcar la seva passió al seu fill.

La webVanitatisassegura que el nét gran dels Reis està acostumat a fer servir armes des que tenia 8 anys, ja que el seu pare el portava al Club de Tiro Cantoblanco, propietat d'Arturo Fernández,vicepresident primer de la CEOE. En aquestes instal·lacions,Froilà disparava amb escopetes especials, de baix calibre. Finalment, el contacte amb les armes ha acabat per jugar-li una mala passada.

Serà difícil queMarichalars'escapi d'una sanció, amb una quantia que dependrà de les dades que reveli l'atestat, segons indiquen fonts policials. L'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), majoritària en el cos, ha demanat que s'elabori un «estudi seriós» sobre l'accident i que l'exduc sigui sancionat com «un ciutadà més». El portaveu de l'associació,Juan Antonio Delgado,va declarar que, pel que fa a les armes, «hi ha una sèrie de mesures que un ha de prendre, primer perquè són exigibles i, després, perquè són de sentit comú». I va afegir que «és una brutalitat» deixar armes a l'abast dels nens.

MOLT AFECTAT / L'exduc de Lugo es troba molt afectat pel que li ha passat al seu fill, segons fonts del seu cercle d'amistats.Marichalar va passar la nit amb el nen i la infanta Elena,i ahir a primera hora del matí va abandonar el centre sanitari per portar la seva fillaVictòria Fredericaa l'escola, el primer dia després de les vacances de Setmana Santa. A l'arribar al col·legi se'l va veure molt seriós i no va voler fer cap declaració.

Felipencara passarà uns quants dies més a la clínica. La Casa del Rei va informar que evoluciona favorablement després de ser intervingut d'una ferida per arma de foc, «amb orifici d'entrada al dors del peu dret, a l'altura del coll del segon metatarsià i orifici de sortida al mateix nivell per la planta del peu.» Fonts mèdiques van explicar que és una lesió «important», encara que en un termini d'uns 15 dies podrà fer vida normal.

Notícies relacionades

VISITA DE FELIP I LETIZIA /Froilà va rebre la visita de la Reina i els prínceps d'Astúries i les seves filles, les infantes ElionoriSofia. Felip,que és el padrí del seu nebot, va anar a l'hospital després de tornar d'un acte a l'Esquadró de Suport al Desplegament Aeri de l'Exèrcit de l'Aire, a la Base Aèria de Saragossa.

També van passar pel centre sanitariConcepción Sáenz de Tejada, mare de Marichalari àvia del nen, i la germana del ferit,Victòria Frederica. La nena era amb el seu germà a la finca de Sòria quan van tenir lloc els fets.