Dos muntatges inspirats en l'autor de 'La vaca cega'

Un passeig per la vida i l'obra del poeta al menjador de casa seva

Jep Barceló, al menjador de Maragall, que acull ’Maragall a casa’.

Jep Barceló, al menjador de Maragall, que acull ’Maragall a casa’. / MANÉ ESPINOSA

1
Es llegeix en minuts
I. F.
BARCELONA

El millor escenari per a un recorregut per la vida i l'obra de Joan Maragall és la seva pròpia casa. Allà, al menjador de la seva vivenda de Sant Gervasi, 40 espectadors assisteixen (dilluns i dimarts) aMaragall a casa, una peça concebuda per l'escriptor Josep Maria Jaumà que interpreta Jep Barceló -en el paper del poeta- sota la direcció de Dolors Vilarasau.

«És un repàs breu però el màxim de viu possible al Maragall home, no només al gran poeta líric, com se'l recorda. És un referent intel·lectual, moral i cívic indispensable per a aquest país», declara l'autor (cunyat de Pasqual Maragall), que construeix un puzzle amb els principals episodis d'una vida amb moments de felicitat i de frustració. «Hi apareixen la seva obra i els seus conflictes amb el seu pare, la política, els problemes amb Espanya i Unamuno...».

Notícies relacionades

UN CLON / L'actor Jep Barceló «convenç» en el paper de Maragall, compara l'escriptor. «S'assemblen molt; el públic mira el retrat que penja en una paret i veu Barceló i sembla que els estigui parlant el poeta». Els parla (fins al 20 de desembre) en un menjador que es conserva com al 1900 («amb els sofàs destrossats»), ubicat a la planta baixa cedida a la Biblioteca de Catalunya com a casa museu-arxiu.

Jaumà destaca el Maragall compromès. «Per a ell la seva missió era educar la nova burgesia». Però aquesta tasca «educativa» va fracassar amb la Setmana Tràgica. «De cop va envellir 20 anys. Va morir de pena».