ELS HEREUS CONTROLARAN CERVESES, CAFÈS I HOTELS AMB EL NOM DEL CANTANT

Els fills de Bob Marley podran usar el cognom com a marca

Bob Marley.

Bob Marley.

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA MERINO
BARCELONA

El nom del músic Bob Marley decora juntament amb els colors vermell, verd i groc de la bandera rastafari mil i un objectes de marxandatge. El negoci mou, segons calcula el diari Wall Street Journal, 467,5 milions d'euros a l'any. I aquesta és una xifra que els hereus del mític cantant de reggae no pensen deixar en mans del lliure mercat i la falsificació. Molt menys quan l'any que ve se celebraria el 65è aniversari de l'artista, que va morir el 1981.

Per tenir-ho tot preparat en el moment d'aquest aniversari, el clan Marley, amb Cedella, la filla gran de l'artista, al capdavant, acaba de firmar un acord amb l'empresa nord- americana Hilco, una societat que està especialitzada en la gestió i el desenvolupament de marques, per controlar i ampliar els productes amb el nom del jamaicà. "El llegat del meu pare segueix creixent. El missatge continua sent vàlid: pau, amor, esperança i tots units treballant per això. Això és el que el feia especial i el motiu pel qual tots podem sentir-nos-hi identificats", ha explicat Cedella.

Notícies relacionades

El negoci House of Marley --que agruparà les marques Tuff Gong (nom de la discogràfica que el músic va fundar juntament amb el seu grup, The Wailers), Catch a fire (el disc amb què va debutar amb The Wailers el 1973) i One love (un dels grans èxits del músic)-- començarà per la cervesa jamaicana Marley Lager i seguirà per tota mena de productes, des d'auriculars fins a planxes de surf de neu passant per articles de papereria i informàtica, roba, una marca de cafè orgànic i una cadena de cafeteries, videojocs i fins i tot una xarxa d'hotels a imatge del Bob Marley Resort & Spa que ja funciona a les Bahames. "Volem que el nostre llegat i el nostre nom siguin una empresa sòlida al món", ha explicat Rohan Marley, dissenyador de 36 anys i director de l'empresa familiar Tuff Gong i parella de la cantant Lauryn Hill.

"Estem oberts a concedir llicències a qualsevol cosa", va reconèixer a la cadena britànica BBC Cedella Marley, una dissenyadora de roba que té com a últim projecte el llibre infantil Three little birds, titulat com la cançó que inclou "don't worry about a thing, 'cause every little thing's going to be alright". Les veus crítiques davant la utilització del llegat de Bob Marley no s'han fet esperar. El crític musical i biògraf del cantant Stephen Davis es pregunta, per exemple, "amb tots aquests milions, on són la residència per a avis o l'escola Bob Marley". La família i la societat Hilco continuen defensant que el missatge de pau i amor de l'artista no només queda intacte sinó que també s'expandeix per la via del marxandatge.

Temes:

Bob Marley