LA CANTANT PUBLICA UN VOLUM DE FOTOS AMB MATERIAL DE BARCELONA, GIRONA I MADRID

Jane Birkin evoca en un llibre el seu pas per Espanya

Jane Birkin, al costat de la Sagrada Família, l’any passat.

Jane Birkin, al costat de la Sagrada Família, l’any passat. / ÉRIC DENISET

2
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO
BARCELONA

El modernisme barceloní, el Call de Girona i el pernil ibèric van deixar una fonda empremta enJane Birkin.Només cal veure el material reunit al llibreAll access. Photos détournées(Accés sense restriccions. Fotos ocultes), un volum d'imatges captades durant la seva giraRendez-vous,al llarg del 2008, on la que va ser dona de la icona popSerge Gainsbourgdedica 43 pàgines a recrear les seves visites a Barcelona, Girona i Madrid, i dedica una atenció especial als reclams arquitectònics i gastronòmics.

L'obra, publicada, de moment, només a França, és un llibre de ruta firmat pel fotògrafÉric Deniset,que es va enganxar a la cantant i actriu anglesa, segons assegura, 24 hores al dia al llarg d'untourque la va portar per terres d'Europa, l'Orient Mitjà i Llatinoamèrica, de Varsòvia a Montevideo, passant per Beirut, Berlín, Buenos Aires, SÒo Paulo i altres urbs. Per totes va passejar somrient la seva estela de "musa deSerge Gainsbourg", l'etiqueta que porta penjada per a la resta dels seus dies.

GIRONA, "CAPITAL CATALANA"

Girona, que en aquestes pàgines apareix ascendida a l'estatus de "capital catalana", queda immortalitzada en unes fotos del riu Onyar i els carrerons del Call, així com en diverses instantàncies captades en els assajos i en l'actuació a l'Auditori-Palau de Congressos, marc del recital deBirkin,el 19 de febrer.Denisetdirigeix l'objectiu a la cantant al camerino i en una cafeteria i, pel camí, es fixa en una petició de firmes reivindicatives ("Catalans, defensem-nos! Signeu, si us plau").

L'estada a Barcelona s'obre amb quatre pàgines dedicades a la Sagrada Família, "la catedral dels àngels", la finalització de la qualDenisetsitua l'any 2040. Segons diu, la cantant, a qui es veu prenent notes davant una de les façanes, "va parlar amb un dels obrers que estava fent un mosaic, i aquest n'hi va donar una peça".Birkinapareix admirant l'interior del temple i asseguda en un banc de trencadís del passeig de Gràcia.

13 pàgines més se centren en els preparatius i l'execució del recital del Palau, el 21 de febrer, dins del passat Festival del Mil.lenni. Actuació fotografiada a tort i a dret perDenisettot i les restriccions del local. Atenció al seu entremaliat comentari: "Estava estrictament prohibit fer fotos dintre d'aquella sala. Em vaig passar tot el concert jugant a fet a amagar amb els acomodadors", confessa. Una doble pàgina mostra el moment en quèBirkinva pujar fins al primer pis per interpretar una de les cançons.

"PERNIL, PERNIL"

La imatge de la T4 de Barajas situa l'acció a Madrid. Es veuBirkinque corre pel parc del Retiro, però el seu somriure més lluminós es pot admirar a la

Notícies relacionades

barra d'un bar amb un abundant material ibèric comestible penjat del sostre. Una exclamació escrita de pròpia mà presideix la pàgina amb entusiasme: "¡¡¡Pernil, pernil!!!". Aquest recital madrileny va tenir lloc el 20 de febrer al Cercle de Belles Arts, però no a l'auditori, sinó al "sublim vestíbul", convertit en un cabaret.

Després de deixar testimonis gràfics de les 16 ciutats visitades, el llibre finalitza amb un text deBirkinen què rendeix un homenatge a la birmanaAung San Suu Kyi,premi Nobel de la pau. És un personatge que dóna títol a una de les cançons del seu nou disc,Enfants d'hiver,en el qual trenca l'estigmagainsbourguiài ofereix unes composicions pròpies que desenvolupa en tàndem amb diversos col.laboradors. Aquest nou treball, per cert, tornarà a portar fins a Barcelona la veu deJe t'aime... moi non plus,de 62 anys. La nova cita serà el dia 5 de març a l'Auditori.